-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een blik achter de schermen in Grafenwöhr

Een blik achter de schermen in Grafenwöhr

Achter elke grote oefening of operatie houdt een logistiek team de boel draaiend. Tijdens de oefening van de Lichte Brigade in het Duitse trainingskamp van Grafenwöhr zorgt het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk voor de maaltijden, het onderhoud van de voertuigen en de verdeling van de munitie.

"Voor ieder probleem bestaat er een oplossing", vertelt majoor Johnny Van Tilborg. Van 25 maart tot 4 april 2013 ondersteunt hij samen met een honderdtal logistici de duizend militairen in het kamp. "Binnen de logistiek werken we met een modulair systeem. Aan de hand van de opdracht en het aantal mensen organiseren we onze taken en middelen."

Tijdens de oefenperiode zijn 365 voertuigen, van vrachtwagens tot jeeps, druk in de weer op de terreinen van Grafenwöhr. "Vijftig voertuigen hebben we binnengekregen in onze garage", zegt kapitein Andy Liwerski. "We bekijken onmiddellijk het probleem en zorgen dat de juiste man met het juiste materieel aan de slag kan om het voertuig zo snel mogelijk in orde te hebben." Daarvoor installeerde het 29 Bataljon Logistiek een mobiel magazijn met een voorraad wisselstukken die is aangepast aan de oefening.

Voor hun oefeningen op de schietstands hebben de eenheden niet alleen voertuigen, maar ook munitie nodig. In totaal is er dertig ton mee. 's Ochtends halen de eenheden de nodige munitie op en 's avond brengen ze de rest en de hulzen terug. Het is dan aan de logistiek om de munitie te sorteren, te controleren op eventuele fouten en opnieuw in kisten op te bergen. Ze recycleren alles en de hulzen verkopen ze aan burgerfirma's.

Van al die inspanningen krijgen de militairen honger, veel honger. Het team van de logistiek verwent onze militairen met lekker eten. Het grootste deel van het eten en 16.128 flessen water komen mee uit België, maar dagelijks trekken ze naar de bakker voor vers brood. "Het is totaal anders om hier te koken dan thuis", legt chef-kok sergeant Philippe Geeraerts ons uit. "Thuis zijn je patatjes klaar op twintig minuten en hier duurt dat gemakkelijk een uurtje."

Een goede logistiek is onmisbaar voor een vlot verloop van een oefening. Of zoals generaal Brehon Somervell het verwoordde: "Met goede logistiek alleen win je geen oorlog, maar met slechte logistiek kan je er wel een verliezen."