-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Duiker als held onderscheiden in Nederland

Duiker als held onderscheiden in Nederland

 

In Den Haag is op 5 december de Belgische duiker Jurrie Mulier gedecoreerd. Exact twee jaar na de schipbreuk van de Baltic Ace reikte de Nederlandse Carnegie-Stichting een zilveren medaille uit aan de duiker van de Basis Koksijde. Met gevaar voor eigen leven redde hij zeven mensen van een gewisse dood.

"Ik had dit helemaal niet meer verwacht", vertelt eerste sergeant Jurrie Mulier. Hij is de eerste Belg die een decoratie van de stichting ontvangt. "De schipbreuk gebeurde al twee jaar geleden. Ik deed alleen maar mijn werk en was ook niet alleen. Dit was teamwerk."

De search-and-rescueploeg waar Jurrie deel van uitmaakt, werd in de nacht van 5 december 2012 uitgestuurd voor een schipbreuk. Aan boord van het vrachtschip waren 24 mensen, in een stormachtige, ijskoude Noordzee met golven van drie meter hoog.

"Jurrie maakte zich los van de helikopter om zeven personen te redden, de enige overlevenden", vertelt majoor Reza Vandenbroucke, de basiscommandant van Koksijde. "Hij riskeerde zijn eigen leven en door die moedige actie leven die zeven personen nu nog."

De Nederlandse zilveren medaille is de tweede onderscheiding die eerste sergeant Jurrie Mulier al kreeg voor zijn heldendaad. Het Huis der Vleugels overhandigde hem en heel de Sea Kingbemanning op 6 november 2014 de prijs Marie Monseur-Fontaine.