-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Drukke tijden voor Bataljon Jagers te Paard

Drukke tijden voor Bataljon Jagers te Paard

 

Het Bataljon Jagers te Paard uit Heverlee gaat drukke operationele tijden tegemoet. Dat blijkt uit een persconferentie die de divisie Operaties op dinsdag 10 april in Heverlee gaf, samen met de commandant van het Bataljon, luitenant-kolonel Bruno Van Loo.

In Afghanistan neemt een multisensordetachement van het Bataljon Jagers te Paard sinds 1 april 2018 deel aan de NAVO-opdracht Resolute Support. Een veertigtal militairen van het bataljon helpt vanuit kamp Marmal de luchthaven van Mazar-e-Sharif te beschermen.

“We voeren er statische en mobiele verkenningsopdrachten uit”, zegt luitenant-kolonel Van Loo. “De voornaamste dreiging in Afghanistan zijn terroristen die kampen aanvallen met zelfgemaakte mortieren en raketten. De bedoeling is om hun posities of acties op te sporen.”

Vanaf oktober-november vertrekt een ander multisensordetachement van het bataljon naar Gao in Mali om er deel te nemen aan de VN-operatie MINUSMA. Een vijftigtal militairen zal er ingezet worden bij de Duitse Intelligence, Surveilance and Reconaissence (ISR) taskforce. Met behulp van hun volledige gamma sensoren zullen ze er accurate en tijdsgevoelige inlichtingen leveren aan de militaire commandant van MINUSMA, de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.

“De grootste uitdaging tijdens die opdracht is het contact met de lokale bevolking”, vertelt de korpscommandant. “Net dat is een van onze sterkste punten. Wij als Belgen spreken Frans, dat is niet het geval voor alle aanwezige landen.”

Vanaf half mei vertrekt een team van het Bataljon Jagers te Paard bovendien naar Irak om er inlichtingen te leveren met de nieuwe Raven-drones. Tot slot staat ook een tweehondertal militairen van het bataljon klaar voor een eventuele inzet met de European Union Battlegroup (EUBG).

Defensie zet momenteel een duizendtal militairen in voor zijn operaties. Die zijn verdeeld over 25 landen op vier continenten. “Vorig jaar hadden we gemiddeld 1.650 militairen in operatie”, zegt kapitein-ter-zee Carl Gillis, chef van de divisie Operaties. “Die daling is vooral te wijten aan een vermindering van de operaties in eigen land. Waar we tot eind vorig jaar nog 1.250 militairen konden inzetten, is dat aantal nu gezakt tot zeshonderd.”