-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Drie steuneenheden in Litouwen

Drie steuneenheden in Litouwen

 

In Litouwen werken de mannen en vrouwen van compagnie Delta (met militairen van het 1/3 Bataljon Lansiers) intensief tijdens Iron Wolf. Dat is een oefening die plaatsvindt in het kader van de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP). Anderen werken dan weer ononderbroken om hun inzetbaarheid te garanderen en vergemakkelijken. We belichten die drie steuneenheden die daarvoor zorgen.

Het 3 Element voor Medische Interventie (3 EMI) uit Marche-en-Famenne zorgt hoofdzakelijk voor de medische steun aan het personeel van het Belgische detachement. In de internationale omgeving van de operatie eFP zijn er echter medische detachementen van diverse landen aanwezig. Het gebeurt dus wel dat medische eenheden ook militairen van andere landen verzorgen.

Langs Belgische kant valt vooral de aanwezigheid op van een spoedverpleger-reservist. “Mijn militaire inzet beschouw ik al een win-winsituatie”, vertelt Xavier. “Als burgerverpleger heb ik ervaring met spoedeisende verwondingen en andere aandoeningen. In deze militaire omgeving kan ik met nieuwe ploegen en andere protocollen werken.”

Het 4 Bataljon Logistiek ontplooit de nodige Belgische middelen voor de gevechtseenheden bij de Battle Group eFP. Zijn detachement bestaat hoofdzakelijk uit mecaniciens, voertuigtransporteurs, bevoorraders van brandstof, wisselstukken en munitie.

“Het grootste deel van de tijd werken we met onze Duitse en Tsjechische collega’s”, vertelt een mecanicien. “Vergeleken met onze voorraad hier op het operatieterrein, hebben zij veel meer wisselstukken. De tijd om vanuit hun land bevoorraad te worden, is ook veel korter dan bij ons.”

Tussen de blauwe logistiekmutsen merken we ook enkele genisten. Zij bemannen de pionierstank Bergpanzer, een afstammeling van de uit dienst genomen Leopardtank.

Ook de 6 Groep CIS uit Peutie zet een ploeg van zes personen in. Zij wisselen elkaar af om de diverse netwerken continu operationeel te houden: de gewone militaire netwerken, het geheime netwerk, de NAVO-netwerken en de verbindingen met de Duitse en Litouwse netwerken.

Voor de persoonlijke communicatie van de militairen “beschikt Defensie over 4G-sleutels”, legt de chef van het CIS-detachement uit. “De containergebouwen van het internationale bataljon werken immers als een kooi van Faraday en verhinderen de ontvangst van wifi-signalen.”

De missie kan maar slagen mits het professionalisme van de infanteristen van compagnie Delta, samengesteld uit het 1/3 Bataljon Lansiers, en van de steuneenheden. Die laatste werken vaak op de achtergrond, maar zijn even onmisbaar.