-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Drie Belgische schepen op oefening op Baltische Zee

Drie Belgische schepen op oefening op Baltische Zee

 

Op zondag 28 mei, omstreeks 17 uur, hebben het logistieke steunschip Godetia en de mijnenjagers Primula en Narcis koers gezet richting Baltische Zee. Daar nemen ze deel aan de NAVO-oefening US Baltops 2017.

US Baltops 2017 is een grootschalige internationale oefening waaraan een dertigtal schepen deelneemt van zowel NAVO- als niet-NAVO-lidstaten. Gedurende twee weken zullen ze volop inzetten op internationale samenwerking. De drie Belgische schepen worden ondergebracht in de permanente mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO.

Twee teams van de Mine Warfare Unit (MWU) nemen eveneens deel aan de oefening. Zij zijn opgeleid om in erg ondiepe wateren en ook vlakbij de kust aan mijnenbestrijding te doen. Eén team scheept in op de mijnenjager Primula. Het tweede team, ondersteund door duikers van DOVO, wordt vanaf land ingezet.

Beide teams vertrekken op 3 juni, één team richting Primula, het tweede team naar Todendorf in Duitsland. Van daaruit zal het als onderdeel van Amerikaanse eenheden aan de oefening deelnemen.

De Amerikaanse teams werken net als België met de REMUS. De REMUS is een onderwaterdrone (autonomous underwater vehicle of AUV) die na programmering de bodem naar mijnen afzoekt. Daarvoor beschikt het toestel over een zijwaartse sonar. Nadat ze het toestel weer hebben binnengehaald, kunnen operatoren de beelden analyseren. Op basis daarvan kunnen de duikers ingezet worden.

De Godetia gaat mee om de mijnenjagers logistiek te ondersteunen. Bovendien zal er een Deense mijnenbestrijdingsploeg aan boord inschepen, zodat het schip ook actief aan de oefening zal deelnemen.

De Godetia en de Narcis zijn tijdens US Baltops 2017 ook gastheer voor een nieuwe lichting Nederlandse officieren in opleiding (adelborsten). Zij zetten hun eerste stappen in de opleiding tot officier van de wacht. Zo kunnen de Nederlandse en Belgische marine hun al intense samenwerking nog extra versterken!

De Belgische schepen worden op maandag 26 juni opnieuw in hun thuishaven Zeebrugge verwacht.