-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensiechef bedankt militairen op operatie

Defensiechef bedankt militairen op operatie

 

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de chef Defensie persoonlijk de Belgische militairen bedankt voor hun inzet. Van 10 tot 13 december bezocht generaal Marc Compernol verschillende operatiegebieden.

Momenteel voeren Belgische militairen operaties uit op drie werelddelen.

In Litouwen werkt Defensie mee aan twee opdrachten. Vanop de basis van Siauliai helpen een vijftigtal militairen en vier F-16's het Baltische luchtruim bewaken tijdens de NAVO-opdracht Baltic Air Policing. In Rukla werkt een detachement van ruim 200 Belgen met 34 gevechtsvoertuigen mee aan de enhanced Forward Presence, een NAVO-opdracht gericht op ontrading.

In Afghanistan werken ongeveer zeventig Belgen in een multisensordetachement rondom de internationale luchthaven van Mazar-e-Sharif, in het noorden. Een tiental andere Belgen werkt in de Afghaanse hoofdstad, op diverse hoofdkwartieren en bij een logistiek steunpunt.

In Jordanië helpt een Belgisch detachement om de Nederlandse gevechtsvliegtuigen te beveiligen en te ondersteunen tijdens hun opdracht.

In Niger ondersteunt een militair team de instructie van de lokale strijdkrachten.

In Mali werken Belgische militairen vooral bij de raadgevende tak van de Europese trainingsopdracht voor de Malinese strijdkrachten (EUTM Mali). Voor MINUSMA, de VN-operatie in Mali, zijn er Belgen bij het inlichtingencentrum, is er een C-130-detachement in Bamako en werken analisten, veldwerkers en een multisensorpeloton bij de Duitse inlichtingen-, bewakings- en verkenningseenheid in Gao.

Bekijk voor een volledig overzicht de kaart van onze huidige operaties.