-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie zet groot in op herdenkingen Passendale

Defensie zet groot in op herdenkingen Passendale

 

Op maandag 31 juli was het precies honderd jaar geleden dat de Slag om Passendale begon, een van de meest bloedige veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Om die te herdenken, organiseerde Groot-Brittannië enorme herdenkingsplechtigheden op 30 en 31 juli. Ook Defensie deed een stevige duit in het zakje om te zorgen dat alles gesmeerd liep in de Westhoek.

"Defensie zette een honderdtal militairen in tijdens de plechtigheden", zegt luitenant-kolonel Christophe Onraet, de militaire commandant van de provincie West-Vlaanderen. "Tijdens de plechtigheid van de Last Post aan de Menenpoort, op zondag 30 juli, vormde een detachement van zo'n veertig militairen van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers een erehaag. Acht Belgische militairen, nakomelingen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, reikten de bloemenkransen aan toen de Belgische autoriteiten eer brachten aan de gevallen soldaten."

"Diezelfde veertig militairen vormden de erehaag toen de hoge autoriteiten de dag erop aankwamen op de militaire begraafplaats Tyne Cot", gaat luitenant-kolonel Onraet verder. Ook hier reikten Belgische afstammelingen de bloemenkransen aan.

Tijdens de plechtigheid die daarop volgde, met lezingen van onder andere de Britse prins Charles en premier Theresa May, zorgden vier F-16's van het 350ste smaldeel uit Florennes voor een overvlucht in de missing man-formatie. Daarbij verlaat een van de vliegtuigen de formatie om zo de gevallen soldaten te symboliseren.

Ook op logistiek vlak rolde Defensie de mouwen op. In het militaire kwartier van Ieper kon een hondertal Britse militairen overnachten. De Algemene Directie Material Resources zorgde voor het transport van zware museumstukken. Verder hielpen militairen van de luchtdoelartillerie uit Lombardsijde het evenement te beveiligen. De Belgische Meteo Wing hield dan weer nauwlettend het weer in de gaten en gaf regelmatig haar voorspellingen aan de Britten door. Het Militair Commando Provincie West-Vlaanderen leidde de coördinatie van al die verschillende militaire diensten in goede banen.

De herdenkingen rond de Derde Slag om Ieper of de Slag om Passendale bleven niet beperkt tot plechtigheden aan de Menenpoort en op Tyne Cot. Op het museumplein van Passendale konden geïnteresseerden kennis maken met verschillende aspecten van de slag en de Eerste Wereldoorlog. Een van de grote bezoekstrekkers was de stand van het War Heritage Institute, een parastatale van Defensie. Als enige stand op het plein kregen zij bezoek van koning Filip en prins Charles.

"Ik durf zeggen dat onze stand de meest bezochte was van de vijf aanwezige", aldus standcoördinator commandant Pascal Mathieu. "Op het sluitingsuur moesten we steevast mensen buitenzetten wegens de grote interesse. Deze tentoonstelling heeft veel inspanningen gevraagd van onze ploeg, maar het resultaat is ernaar. We kunnen terugkijken op een geslaagde driedaagse."