-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie verleent steun waar nodig

Defensie verleent steun waar nodig

 

Dinsdag 22 maart 2016 is voor België een zwarte bladzijde. Na de aanslag op de luchthaven in Zaventem volgde een tweede in de Brusselse metro vlakbij het station Maalbeek. Defensie trachtte waar het kon hulp te bieden.

Geneesheer-luitenant-kolonel Eric Mergny van het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek trad op als medisch directeur in Zaventem. Hij was als een van de eersten op de luchthaven. "Ik was verantwoordelijk voor de coördinatie van de medische hulp ter plaatse. Ik moest samen met mijn team eerst een overzicht krijgen van alle slachtoffers. Dan zijn we overgegaan op de organisatie van het transport van de slachtoffers vanuit de luchthaven naar de omliggende ziekenhuizen. Hierbij hielden we rekening met de graad van verwondingen. De zwaargewonden stuurden we naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zodat het traject zo kort mogelijk was", verduidelijkt Mergny.

"Het ging voornamelijk over amputaties, brandwonden en open wonden veroorzaakt door rondvliegende projectielen. Deze trauma's vertonen veel gelijkenissen met oorlogswonden en die kom je normaal niet vaak tegen." De andere MUG-diensten stonden in voor het behandelen en verzorgen van de slachtoffers. "Wij zijn hier goed op voorbereid, aangezien we tweejaarlijks deelnemen aan een grote rampoefening samen met de andere hulpdiensten op de luchthaven van Zaventem. Ik kan dan ook zeggen dat vandaag alles verliep zoals het hoorde", nuanceert Mergny.

Het Militair Hospitaal zelf fungeerde als medische bufferzone. Hiervoor is het hospitaal speciaal uitgerust. "We hebben hier een hele brede gang waar we tientallen bedden kunnen plaatsen en waar zuurstoftoevoer in het plafond voorzien is. Dus op zeer korte tijd kunnen we hier een groot aantal patiënten opvangen die de nodige zorgen krijgen toegediend in afwachting van transport naar een ander ziekenhuis of die daarna meteen naar huis kunnen", legt Mergny nog uit.

In totaal werden er 97 patiënten binnengebracht, waarvan er achttien gehospitaliseerd werden. De helikopters van de basis in Koksijde stonden in versterking voor de medische evacuaties. De search and rescue werd tijdelijk overgenomen door het Verenigd Koninkrijk.

Om de federale politie te steunen heeft Defensie extra manschappen ingezet op de luchthaven en in het centrum van Brussel. Daarnaast hielpen de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) en de hondenbrigade op beide locaties om eventueel nieuwe ontploffingen te voorkomen.

Op woensdag 23 maart om 12 uur staakte iedereen het werk om een minuut stilte te houden om de slachtoffers te herdenken. Ook in het buitenland betuigden militairen hun steun. In het kamp van Koulikoro in Mali kwamen Belgische en andere Europese troepen samen voor een minuut stilte.