-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie steunt repatriëringsvlucht uit Rwanda en Burundi

Defensie steunt repatriëringsvlucht uit Rwanda en Burundi

 

Zondagmorgen 5 april is een Airbus van Defensie met 163 passagiers van twintig nationaliteiten geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. De repatriëringsvlucht werd georganiseerd door de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken om Europese burgers vanuit Kigali (Rwanda) en Bujumbura (Burundi) terug te brengen naar hun land van herkomst.

Omwille van de omvang van de repatriëring had de militaire luchthaven extra maatregelen getroffen. Naast het hoofdgebouw bouwde het militaire personeel een aircraft facility shelter (AFS), een tentencomplex om de passagiers systematisch op te vangen.

De passagiers verlaten het toestel per nationaliteit en doorlopen in het eerste deel van de AFS een identiteitscontrole door de politie. Daarna komen ze in de tweede tent met de ruimbagage. Hier bevindt zich ook een medisch team dat de nodige zorgen en controles uitvoert.

De grote omvang van de hele procedure is broodnodig om alle veiligheidsprocedures en de veilige afstand voor corona-beheersing te kunnen toepassen.

Wanneer alle passagiers de Airbus verlaten hebben, begint de dierengeneeskundige dienst van Defensie in steun van het CBRN-team van de Luchtcomponent het toestel te ontsmetten, zodat het klaar is voor de volgende vlucht.

#COVID19BELDEF