-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie stelt het militaire defilé van 21 juli voor

Defensie stelt het militaire defilé van 21 juli voor

 

Defensie heeft op 16 juli tijdens een persconferentie het militaire luik van de Nationale Feestdag voorgesteld. Dat deed de vicechef Defensie, viceadmiraal Michel Hofman samen met zijn collega’s van onder andere de Civiele Bescherming, de politie en de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, eveneens betrokken bij de organisatie van het defilé.

Het militaire defilé op 21 juli is een jarenlange traditie, en aan tradities raak je niet, moet ook de organisatie van de Nationale Feestdag gedacht hebben. Het zal dit jaar dus ook een eerder klassiek defilé worden, met militaire detachementen van de componenten, eenheden en scholen van Defensie die door de straten van Brussel paraderen.

Toch zijn er ook enkele bijzondere accenten. Het thema dit jaar - ‘respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst’ - klinkt ook in het defilé door. Op verschillende manieren is er aandacht voor de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden eindigde. Zo wordt er een speciaal detachement living history aan de parade toegevoegd: mensen in uniformen en met materieel uit de Eerste Wereldoorlog.

Ook de Luchtcomponent heeft een aantal belangrijke verjaardagen te vieren in 2018. Zowel het 9de als het 11de smaldeel bestaan dit jaar honderd jaar. Voor de Alpha-Jet, het hoofdtoestel van het 11de smaldeel, is het trouwens de laatste deelname aan het defilé. De vliegtuigen worden dit jaar nog buiten gebruik gesteld.