-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie levert humanitair materieel aan de D.R. Congo

Defensie levert humanitair materieel aan de D.R. Congo

 

Het vliegtuig dat op woensdag 5 februari een regeringsdelegatie naar de Democratische Republiek Congo brengt, neemt ook meer dan twee en een halve ton humanitair materieel mee. Daarmee helpt Defensie twee vzw’s die erkend zijn door de departementen Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.

“Zonder de hulp van Defensie zou dit moeilijk zijn voor ons”, verklaart dokter Ndudi Phasi, stichter en algemeen directeur van het Benelux Afro Center (BAC), actief in de gezondheidssector. “Met die humanitaire hulp kunnen we trouwens de Belgisch-Congolese samenwerking versterken.”

Het vervoerde materieel bestaat vooral uit computers en printers. “We vinden het erg belangrijk om de digitale kloof te helpen overbruggen, vooral op scholen”, vertelt Bobo Nsongila. Hij is de coördinator van de Denise Nyakeru Tshisekedi Foundation, de tweede vereniging met materieel aan boord.

Defensie help al sinds vele jaren om humanitair materieel te vervoeren. Onlangs nog kon het BAC bedden aan Congolese ziekenhuizen leveren dankzij maritiem transport op de Godetia.

“Voor onze humanitaire acties is de heropstart van de samenwerking erg belangrijk”, vat dokter Phasi samen. De Belgische delegatie naar de R.D. Congo bestaat onder meer uit eerste minister Sophie Wilmès, vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en minister voor Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel Pieter De Crem. De reis bezegelt de verzoening na de diplomatieke crisis rond de Congolese verkiezingen van 2016.