-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie gunt het contract voor de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit

Defensie gunt het contract voor de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit

 

Defensie heeft op woensdag 22 mei de officiële kennisgeving voor de levering van twaalf mijnenbestrijdingsschepen en hun onbemande systemen verstuurd aan het consortium Belgium Naval & Robotics – ECA Group. Dat gebeurde kort na de officiële goedkeuring door Nederland. Vanaf nu start de ontwerpfase van drie jaar. De eerste levering wordt verwacht in 2024. 

De vervanging van de mijnenbestrijdingsschepen en hun onbemande systemen is een binationaal dossier waarvoor beide landen hun fiat moesten geven, maar waarvoor België de leiding heeft. Het was nog even wachten op de finale beslissing van de 2de Kamer in Nederland nadat in België de Raad van State de vordering tot schorsing, ingediend door slechts één lid van het consortium Sea Naval Solutions, verwierp.

Onze toekomstige mijnenbestrijdingscapaciteit, resoluut innovatief, (r)evolutionair en veelzijdig.

Vergeleken met een huidige mijnenjager (CMT) van 560 ton zijn de twaalf nieuwe schepen, zes voor België en zes voor Nederland, van een heel ander kaliber. Met ieder een gewicht van 2800 ton en een lengte van ongeveer 80 meter worden zij voorzien van militaire eigenschappen op het vlak van akoestiek, elektromagnetische discretie en schokbestendigheid. Zij zullen volledig beantwoorden aan de gewenste operationele ambitieniveaus van beide marines: “homeland” opdrachten voor eigen kust, vrijwaren van sea lines of communication (SLOC) en expeditionaire opdrachten.

Een honderdtal onbemande systemen verdeeld over een tiental toolboxen aan boord van deze innovatieve schepen zijn de nieuwste generatie drones die ECA Group in de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld. De drones worden geïntegreerd in het C2 MCM UMISOFT-systeem verbonden met het I4drones®-systeem van Naval Group om zo een geavanceerde mijnenbestrijdingsarchitectuur te vormen dat geïntegreerd wordt in het gevechtssysteem van het schip.

Het programma voorziet ook onbemande mijnenbestrijdingssystemen in containers die zijn uitgerust met bedienings- en communicatiesystemen. Deze kunnen via de lucht vervoerd worden en onmiddellijk vanaf de kust en zonder schip worden ingezet.