-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In de Zweedse hemel…

In de Zweedse hemel…

 

De Belgische commandant van de Luchtcomponent, generaal-majoor vlieger Fred Vansina, trok van 3 tot 5 maart 2015 naar het hoge noorden om in Stockholm zijn Zweedse evenknie, majoor-generaal Micael Bydén, te ontmoeten.

De luchtmachtchefs bespraken er onder andere de uitdagingen en moeilijkheden waarmee ze vandaag worden geconfronteerd en hun reactie hierop. Hoewel Zweden een neutraal land is, dat geen lid is van de NAVO, zijn er toch gelijkenissen zijn tussen beide luchtmachten. Zo moet ook het Zweeds Leger elke kroon goed wikken en wegen vooraleer het geld uit te geven. Het beschikt ook over hoogtechnologisch materieel en is net als onze Luchtcomponent een kleine macht ingebed in een joint-structuur.

Zweden heeft daarnaast een goed ontwikkelde aeronautische industrie. Het land heeft trouwens een traditie in het bouwen van haar eigen jachtvliegtuigen. Denk maar aan de Viggen of de Draken.

Onze commandant van de Luchtcomponent was onder de indruk van de synergie die er in de loop van de jaren ontstaan is tussen de industrie en de Zweedse Luchtmacht. Zo bouwt en onderhoudt Saab vandaag de bekende Gripen voor de Zweedse Luchtmacht (Flygvapnet), Dit toestel is al enkele jaren de ruggengraat van hun luchtmacht. Tijdens zijn bezoek aan de Blekinge Flygflottilj F17 in Ronneby maakte generaal Vansina een vlucht in de passagiersstoel van dit type vliegtuig. “Een indrukwekkende machine”, liet onze generaal zich lovend ontvallen na de vlucht.

De operaties boven Afghanistan, Libië en nu boven Irak zijn ook de Zweden niet ontgaan. Generaal Bydén sprak zijn bewondering uit over onze capaciteit en over het hoge operationele niveau tijdens de deelname aan expeditionaire operaties.