-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De vijand in je jaszak

De vijand in je jaszak

 

In Erezée in de provincie Luxemburg vond op 14 februari 2020 een oefening plaats die conventionele tactieken en cyberverdediging combineerde. Het doel was om soldaten ervan bewust te maken dat hun smartphone een operatie kan doen mislukken.

De oefening Cyber ​​Winter had twee bijzonderheden. Het was ten eerste een gezamenlijke opleiding voor actieve militairen en reservisten. Daarnaast werd de cybercapaciteit van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) bij een conventionele training betrokken.

Het scenario kwam recht uit een spionagefilm: teams met actieve soldaten van het Bataljon Ardense Jagers en de ADIV, samen met reservisten moesten infiltreren, gevoelige gegevens van een computer halen en die op een USB-stick encoderen. Dan moesten de groepen exfiltreren en hun vangst naar een veilige plek brengen.

Tijdens de oefening konden de soldaten hun smartphones gebruiken om zich te oriënteren en om contactinformatie en instructies te ontvangen. Ze wisten echter niet dat de ‘vijand’ op loer lag. De cybercapaciteit van Defensie had slimme middelen ingezet om de MAC-adressen van de smartphones te identificeren. Meer was er niet nodig om de undercovermissie te laten mislukken.

Luitenant van de reserve Pierre, die de oefening mee hielp organiseren, vertelt: "Via e-mails, profielen op sociale netwerken, instant messaging of de gps-chip op hun smartphone, hebben in hun apparaten proberen in te breken. En onze inspanningen werden beloond”, lacht hij.

Voor de exfiltratieteams eindigde de oefening onverbiddelijk toen ze werden onderschept en de kostbare gecodeerde sleutel aan de vijand moesten overhandigen. De luitenant licht toe: "Door toe te laten om tijdens de oefening privé-smartphones te gebruiken, konden we bewijzen dat we op het terrein met weinig technische middelen een maximaal effect kunnen bereiken. Deze situatie verschilt trouwens nauwelijks van wat een vijand tijdens een operatie kan doen ... "

Om de soldaten te arresteren die zich in het bos hadden verstopt, gebruikte de vijandelijke troepen een cybergun, dat Defensie als prototype ontwikkelde. Die werkt zoals een snelheidscamera en geeft precies de richting aan van de elektronische handtekening van een geïdentificeerde smartphone. De telefoon op zak hebben volstaat om ontdekt te worden.

“Natuurlijk hebben we de persoonlijke apparaten alleen gehackt tot op een niveau dat strikt noodzakelijk was”, onderstreepte de luitenant-reservist. “Onze inbreuk op hun privacy was ook aan een zekere mate van controle onderworpen. De deelnemers werden nadien geïnformeerd over alle gegevens die de vijand had gebruikt. Kwestie van zich bewust te zijn van de gevaren van ondoordachte gebruik van elektronische middelen tijdens het operaties.

Er waren ongeveer vijftig mensen bij betrokken. Bij de reservisten had zich nog ADIV-personeel aangesloten. Het Bataljon Ardense Jagers zorgde voor personeel en logistieke middelen voor het goede verloop van de oefening. De federale politie zette een droneteam in met een thermische camera om de soldaten te lokaliseren die door hun smartphone ‘verraden’ werden. Een groep special forces-waarnemers vervolledigde de omkadering. Zij zijn waarschijnlijk de eersten die tijdens hun opdrachten baat hebben bij onze technologische mogelijkheden of last hebben van de 'effecten' van vergelijkbare technologieën.