-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De patrouilleschepen Castor en Pollux, de duizendpoten van de Marine

De patrouilleschepen Castor en Pollux, de duizendpoten van de Marine

 

De P901 Castor en zijn zusterschip de P902 Pollux zijn sinds hun indienstname bij de Marine de duizendpoten van de vloot. Ze fungeren hoofdzakelijk als patrouillevaartuigen voor de kustwacht in de Belgische exclusieve economische zone. Door hun snelle inzetbaarheid, grote ruimtes aan boord en modulaire mogelijkheden worden de beide patrouilleschepen echter ook voor tal van andere opdrachten ingezet.

De Castor en de Pollux worden onder meer ingezet voor de visserijwacht, om schepen te schaduwen, illegale migratie te controleren, windmolenparken te bewaken, als platform voor fast roping door de special forces, voor duikers of om piloten te ontschepen tijdens hun overlevingstraining op zee. Al die opdrachten zijn minder bekend, maar even belangrijk voor de inzetbaarheid van onze Marine en Defensie.

In de week van 8 tot 12 oktober werd de Castor ingezet voor een overlevingsoefening. Daarbij dropte hij een vijftiental piloten, commando's en boordschutters van helikopters in volle zee voor de kust van Oostende.

Zowel het vliegend personeel van Defensie als de special forces volgen regelmatig overlevingscursussen bij het Combat Survival Centre (CSC) waaronder de cursus overleven op zee. Zelfs bij goed weer blijf het een hele opgave om enkele uren te dobberen in een eenmansreddingsvlot (voor de F-16-piloten) of het klassieke reddingsvlot voor scheepsbemanningen. 

Zo’n zeventig procent van de aarde is bedekt met water. Voor wie vaak boven zee werkt, is het dus geen overbodige luxe om op een noodlanding voorbereid te zijn. Want wie op onbekend terrein in moeilijkheden komt, heeft weinig marge voor fouten.

Doorheen het jaar organiseert het CSC meermaals verschillende luiken van de overlevingscursus, in diverse omgevingen. Een van die opleidingen is overleven op water. Daarbij brengen de deelnemers enkele uren alleen op de Noordzee door. Natuurlijk stond de bemanning van de P901 Castor klaar en hield ze een oogje in het zeil. Het schip bleef ter plaatse tot een Sea King-reddingshelikopter alle piloten veilig uit het water had gehaald. 

De dag eindigde met een ontschepingoefening van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie. Nadat de Castor diverse ingescheepte leerlingen-wachtofficieren en onderofficieren-detectoren in zijn thuishaven had ontscheept, zette het opnieuw koers naar zijn volgende opdracht.