-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De operationele reserve staat op

De operationele reserve staat op

 

Defensie heeft in Elsenborn op 7 december de nieuwe dynamiek van de reserve voorgesteld aan de pers. Een resolute terugkeer naar de operationele dimensie van de reservist.

Elke militair kent het kamp van Elsenborn omwille van zijn diverse trainingsmogelijkheden, maar vooral zijn extreme klimaat. Op een met ijzige mist bedekte schietstand had de chef van de Landcomponent, generaal-majoor Marc Thys, de pers uitgenodigd om de nieuwe compagnieën van de operationele reserve (COR) voor te stellen.

Sinds de afschaffing van de dienstplicht in 1995 is de band tussen Defensie en bevolking stilaan uitgehold. De terroristische dreiging en de aanslagen in West-Europa hebben veel geëist van de eenheden van de Landcomponent. Vele burgers vroegen zich dan ook af hoe ze concreet konden helpen.

De toekomstige COR beantwoorden aan de behoefte van de militaire eenheden om in geval van nood (gevaren, imminente bedreigingen of crisissen) hun rangen te versterken. Tegelijk krijgt hiermee ook de burgerbevolking een kans om zich in te zetten.

Elk bataljon van de Medium Brigade zal uiteindelijk een compagnie van zo'n 120 tot 130 man toegewezen kregen. Het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie (12/13 Li ) uit Spa kreeg in juni, voordat het systeem op grote schaal wordt toegepast, de opdracht om de eerste COR te ontwikkelen. De compagnieën zouden van het type lichte infanterie zijn en voornamelijk gebruikt worden voor binnenlandse operaties zoals Vigilant Guardian.

Tijdens het persbezoek aan Elsenborn trainden de reservisten van het 12/13 Li met het 5,7 mm-pistool en oefenden ze eerstehulptechnieken in gevechtsomstandigheden (tactical combat casualty care).

Vanaf januari 2018 zal het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers uit Leopoldsburg zijn reservecompagnie uitbouwen. Het totale aantal vacatures voor reservisten stijgt dan van 100 naar 160 plaatsen.