-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Marine investeert in haar toekomst

De Marine investeert in haar toekomst

 

In 2019 rekruteert de Marine 266 nieuwe medewerkers. Vooral bij de onderofficieren en matrozen stijgt het aantal beschikbare jobs. Jobdagen, info via sociale media en gespecialiseerde informatiedagen moeten jongeren over de streep trekken.

Ondanks de grote inspanning voor rekrutering en werving, kampt de Marine nog altijd met een tekort in haar rangen. Daarom zoeken de humanresourcesdiensten van de Defensiestaf naar nieuwe, attractieve manieren om de opleiding en de inscheping te vergemakkelijken.

Een mooi voorbeeld is dat van Gwylim en Gaëlle. Allebei zijn ze sinds kort onderofficier bij de Marine, maar ze kwamen wel om verschillende redenen in dienst.

Voor tweede meester Gwylim Vanderschaeghe startte zijn jongensdroom op zijn zeventiende bij een verkenningseenheid van de Landcomponent. Hij had echter al snel door dat hij carrière wilde maken bij de Marine en koos daarop voor een opleiding nautische dienst in het Competentiecentrum van de Marine. Tijdens diverse cursussen en inschepingen aan boord van de mijnenjager Crocus, het patrouillevaartuig Pollux en op het Nederlandse fregat Tromp kon hij zijn job als bootsman aan den lijve ondervinden.

Met zijn passie voor varen en zin voor discipline was het een mooie gelegenheid om na zijn opleiding op diverse Marineschepen te kunnen inschepen. De ervaring aan boord is immers uniek. Bovendien is de opvolging door de ouderen aan boord een pluspunt en een manier om zijn kennis op te krikken.

Voor tweede meester Gaëlle Van Hauwermeiren liggen de accenten anders bij de keuze van een loopbaan bij de Marine. Zij vervoegde de Marine pas op haar 28ste. Ze had eerst diverse jobs gedaan in de privésector, maar zocht meer in het leven. Daarom koos ze voor het ruime sop.

Haar eerste functie was op het oceanografisch onderzoekschip Belgica. Leuk, maar al snel mocht ze inschepen op een echt oorlogschip, want ze kan zeker en vast haar mannetje staan.

Het leuke bij de Marine vindt ze het avontuur en de samenwerking tussen mannen en vrouwen. Ze heeft bovendien veel respect voor de vakkennis van de anciens. Zodra ze de kans krijgt, wilt ze zich kandidaat stellen als boordnavigator. In de toekomst wil ze officier worden, door gebruikt te maken van de mogelijkheden voor sociale promotie bij de Marine.

Met de vernieuwing van de ganse Marinevloot zullen beide jonge onderofficieren zeker en vast aan hun trekken komen bij de Marine.