-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Leopold I op grootste Canadese oefening ooit

De Leopold I op grootste Canadese oefening ooit

 

Afgelopen vrijdag 13 september kwamen meer dan 2.800 militairen uit acht landen samen in Halifax voor Cutlass Fury 2019: de grootste door Canada geleide maritieme oefening in tientallen jaren. Op maandag begonnen 20 schepen en 36 vliegtuigen eraan. Onder hen ook het Belgische fregat F930 Leopold I, dat momenteel deel uitmaalt van de vloot Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Naast de deelname van de Leopold I is een Belgisch Very Shallow Water-team (VSW) ingescheept aan boord van de HMCS Shawinigan. Dat team is uitgerust met Remus 100-onderwaterdrones om mijnen op te sporen in ondiepe kustwaters en rivieren. Een ideale kans om hun kennis uit te wisselen met hun Canadese collega's.

Tot 20 september voert de vloot manoeuvres uit voor de kust van Nova Scotia en Newfoundland. Cutlass Fury 2019 bestaat uit verschillende oefeningen, waaronder luchtverdediging en de verdediging tegen andere schepen en onderzeeboten. Het is de grootste Canadese oefening van deze eeuw tot nu toe. Tijdens de oefening hijst de volledige vloot haar vlag halfstok uit eerbetoon voor de talrijke Amerikanen gestorven tijdens de terreuraanval van 11 september 2001.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) hanteert in artikel 5 als belangrijkste principe dat bij een aanval op een van de leden alle NAVO-landen de handen in elkaar slaan om de vijand tegen te houden. Dat is ook een van de hoofddoelstellingen voor de Canadese Atlantische vloot: om zich met haar NAVO-partners klaar te stomen om eventuele aanvallen af te slaan.

De oefening kende een moeilijke start wegens de doortocht van de orkaan Dorian. Om schade aan de schepen te voorkomen en ze ook paraat te hebben om eventueel steun te leveren aan getroffen gebieden, besliste de staf van de Canadese marine om de deelnemende schepen al op vrijdagavond te laten vertrekken. Een mooi voorbeeld van samenwerking met onze Atlantische partners.