-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Leopold I: Belgisch ambassadeur in de VN-hoofdstad

De Leopold I: Belgisch ambassadeur in de VN-hoofdstad

 

Aan de kade in Manhattan vond op 30 augustus een diplomatieke receptie plaats aan boord van het fregat F930 Leopold I. Dat gebeurde in het kader van het partnerschap tussen Defensie en de Belgian Security and Defense Industry (BSDI).

Na een bijzonder naderingsmanoeuvre was de Leopold I in New York aangemeerd aan kaai 88, middenin Manhattan. Meteen begon de bemanning het helidek om te toveren tot een receptieterras. Enkele uren later zetten de prestigieuze genodigden al voet aan boord.

De BSDI en de Leopold I waren in New York niet aan hun proefstuk toe inzake defensiediplomatie. De uitzonderlijke aanwezigheid van het fregat in de hoofdzetel van de Verenigde Naties was de gelegenheid om de Belgische permanent vertegenwoordiger bij de VN uit te nodigen, ambassadeur Marc Pecsteen de Buytswerve. Ook brigadegeneraal Georges Franchomme, de defensieattaché op de Belgische ambassade in de VS, was bij de aanwezigen. Ze waren met meer dan 75, waaronder een twintigtal VN-ambassadeurs, consuls-generaal en tal van militaire raadgevers.

Voor de BSDI was onder meer de firma NewTech aanwezig, die de communicatiesystemen voor de VN levert. Ook de FN Group uit Herstal was aanwezig om haar nieuwe systemen van niet-dodelijke wapens en slimme wapenarsenalen (smart armory) voor te stellen.