-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De koning op 75ste Bedevaart van Breendonk

De koning op 75ste Bedevaart van Breendonk

 

Op woensdag 18 september 2019 woonde koning Filip de 75ste bedevaart naar het Fort van Breendonk bij, een gedenkplaats tegen het nazisme. Deze editie was uitzonderlijk omdat het samenviel met de 75ste verjaardag van de bevrijding van ons land door de geallieerden.

De traditie wil dat tijdens de ceremonie de herdenkingsvlam opnieuw wordt aangewakkerd. Dit jaar hield de koning de fakkel vast. Daarna volgde een kranslegging bij de executieposten. 301 tieners hebben symbolisch evenveel foto's neergelegd ter ere van zij die zijn omgekomen als gevolg van een straf, executie of ophanging tijdens de bezetting.

De koning nam het woord door het belang van ieders waakzaamheid tegen haat en geweld te benadrukken: "We mogen niet vergeten dat haat en geweld beginnen bij het gedogen, door lafheid, gemakzucht en opportunisme. Wanneer je hier in Breendonk staat, kan je je herbronnen, nadenken over jezelf en je de vraag te stellen: “Wat ben ik bereid te aanvaarden, voor het mij verontwaardigt?”

Onze vorst nam ook de tijd om twee voormalige gevangenen te ontmoeten.

Voor deze uitzonderlijke editie versterkte een detachement van 90 leerling-officieren van de Koninklijke Militaire School de gelederen. Vier verhalenvertellers, begeleid door twee jonge muzikanten, versterkten de herinnering aan hoe het Fort van Breendonk er tijdens de bezetting uitzag.

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en het jeugdkoor van de Munt zorgden voor de muzikale begeleiding van de ceremonie.