-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De juiste dame op de juiste plaats

De juiste dame op de juiste plaats

 

Sinds 1975 zet Defensie zijn deuren open voor vrouwen en met succes. Het aandeel vrouwen is het grootst bij de officieren, waar zij bijna twaalf procent vertegenwoordigen. Een van hen is een niet-alledaagse dame: fregatkapitein Pascale Van Leeuwen.

Op 29 augustus nam fregatkapitein Van Leeuwen het commando over van de Mine countermeasure vessels Operational Sea Training (MOST), het Belgisch-Nederlandse trainingscentrum voor mijnenbestrijdingsvaartuigen. We stelden haar enkele vragen omtrent haar opdracht, visie en gezinsleven.

Je was destijds de eerste vrouw die commandant werd van een mijnenjager, nu de eerste vrouwelijk MOST-commandant. Wat voor een gevoel geeft dat?

Er moet wel iemand de eerste zijn! Dit is nu éénmaal een gezonde evolutie in onze huidige wereld.

Wat is de noodzaak van de MOST?

Dankzij onze twee teams kunnen wij de mijnenjachtcapaciteit van de Belgische en Nederlandse marine klaarstomen voor gelijk welke mijnenjachtopdracht ter wereld. Voor mij is dat iets om trots op te zijn.

Onze mijnenjachtcapaciteit wordt volledig vernieuwd. Wat zijn de nieuwe uitdagingen voor de MOST?

Die vernieuwing is een grote uitdaging voor mijn team en het management van de Marine. De uitwerking van het nieuwe concept is onder verschillende teams verdeeld. We moeten immers ook onze bedrijfsvoering en opleiding herschrijven, bovenop de werking aan boord. Daar zullen we functioneren met een basisbemanning, aangevuld met modulaire onderdelen in functie van de missie.

Het gebruik van drones wordt alsmaar belangrijker. Welke gevolgen heeft dat?

Dit is voor ons redelijk nieuw. We zetten nu al onderwaterdrones in zoals de Seafox. In de toekomst zullen we echter ook oppervlaktedrones en vliegende drones inzetten. Ook daarvoor moeten wij naargelang de noden mensen opleiden, veel mensen op vorming sturen en vooral de al bestaande expertise benutten.

De combinatie mama en marineofficier zijn, is dat een bonus?

Dat was niet gemakkelijk in begin van mijn carrière. Kleine kinderen hebben regelmatig een verkoudheid of kinderziektes. Gelukkig kon ik altijd rekenen op mijn ouders en vooral een netwerk aan vrienden die mij hielpen als mijn ouders echt niet konden.  Als MOST-commandant ben ik ook redelijk vaak weg. Maar nu de kinderen ouder zijn, lost dat probleem zichzelf op.

Wat is jouw visie over de toekomst van de marine?

De marine staat voor een mooie toekomst. In de volgende tien jaar vernieuwen we de volledige   mijnenjachtcapaciteit, de escorteschepen (fregatten) en alle drones. Een droom voor de jongeren die bij ons willen werken. Ik zie de toekomst alvast rooskleurig tegemoet!