-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Godetia naar Afrika voor zes opdrachten

De Godetia naar Afrika voor zes opdrachten

 

Het commando- en logistiek steunschip A960 Godetia heeft op 7 oktober zijn thuishaven Zeebrugge verlaten richting Golf van Guinee voor een missie van tien weken.

De Godetia zal tijdens de missie zes opdrachten uitvoeren. De belangrijkste taken zijn deelnemen aan het programma African Partnership Station (APS) en bijdragen aan bilaterale akkoorden met diverse West-Afrikaanse partners om de maritieme veiligheid en beveiliging in de regio te verbeteren. Dat gebeurt door het opleiden, ondersteunen en verder professionaliseren van de West–Afrikaanse marines en kustwachten.

Gezamenlijke trainingen met kustlanden in de Golf van Guinee moeten ertoe leiden dat die landen op termijn zelf kunnen instaan voor de veiligheid van de internationale scheepvaart en onder meer illegale visvangst, mensen- en wapensmokkel, drugstrafiek, oliediefstal en piraterij kunnen bestrijden.

Om daarvoor te zorgen, zal de Godetia deelnemen aan een internationale oefening en zal tijdens bepaalde periodes Afrikaans marinepersoneel inschepen voor theorielessen en praktijkoefeningen aan boord. Het lessenpakket omvat navigatie, zeemanschap, de basisbeginselen van scheepvaartmechanica, brandbestrijding en eerste hulp.

Daarnaast wordt het schip tijdens havenbezoeken ingezet als diplomatiek platform om de contacten met de West-Afrikaanse landen te bevorderen. Tot slot zal de Godetia hulpgoederen afleveren in diverse West-Afrikaanse havens zoals Banjul en Cotonou. De Godetia vervoert hulpgoederen voor acht ngo's: vzw Sans papiers, Mediraid, vzw Providence, Ucluvain, vzw Est, Benelux Afro Center, Rotary International en de stad Oostende, die als peterstad ook een stedenband heeft met Banjul.