-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De genie houdt de vijand tegen

De genie houdt de vijand tegen

 

Hindernissen opwerpen en overwinnen, om die technieken bij te schaven trok het 4 Bataljon Genie uit Amay heel de week van 5 oktober op manoeuvre. Het menu voor woensdag: TNT en boomvellingen.

Tijdens een conflict is het essentieel om colonnes met voertuigen vlot over de verbindingswegen te kunnen sturen, volgens de uitgestippelde plannen. De 700 genisten van het bataljon moeten in staat zijn om de bewegingen van de vijand te vertragen en om te leiden. In bosrijk gebied is de beste techniek dan om bomen te vellen. Door de bomen gecontroleerd te laten omvallen, versperren ze de doorgangswegen.

Op woensdag 7 oktober maakte het 4 Bataljon Genie van de zeldzame gelegenheid gebruik om die techniek met echte springstoffen te oefenen. Dat gebeurde in een burgeromgeving, in een bos in de buurt van Rochefort. De Waalse Division Nature et Forêt had voor de oefening enkele kaprijpe bomen langs een weg uitgekozen. Terwijl een peloton riemen met landingen van 1 tot 2 kg TNT op de aangeduide stammen aanbracht, zorgden andere soldaten dat de zone rondom de oefening hermetisch werd afgesloten.

Met een explosie die kilometersver weerklonk, bereikten de genisten hun doel. De stammen vielen over de weg, maar zaten toch nog aan de stronk vast. Dit 'scharnier' maakt het voor de vijand erg moeilijk om de bomen met een pantservoertuig opzij te duwen. De gevelde bomen vormen ook een ideale plek om mijnen of andere valstrikken aan te brengen.

Door dit geniewerk verliest de vijand kostbare tijd of moet hij zijn troepen in een andere richting bewegen. Daar kunnen dan weer andere eenheden hen opwachten ...