-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De balans, een maand na de aanslagen

De balans, een maand na de aanslagen

 

Op 21 april had Defensie de nationale pers uitgenodigd voor een persconferentie in het kwartier Koningin Elisabeth in Evere. Daarbij bracht het ministerie een stand van zaken van de situatie, een maand na de aanslagen in Brussel.

“Defensie is in staat om op heel korte termijn te reageren op de noden van de bevolking”, bevestigde brigadegeneraal Faut, directeur-generaal Communicatie van Defensie. Tijdens de persconferentie toonde fregatkapitein Schotte dat aan met een hele reeks activiteiten, die de meeste mensen amper kennen.

De klemtoon lag natuurlijk op operatie Vigilant Guardian (OVG), die sinds meer dan een jaar in ons land loopt. De militairen op straat ondersteunen voortdurend de politie met personeel dat kan ingrijpen bij gebeurtenissen zoals op 22 maart. Door OVG kan de bevolking zich veiliger voelen en een beter begrip krijgen van het beroep van soldaat.

Dat heeft natuurlijk ook een prijs. Voor het eerste trimester van 2016 werd meer dan 12 miljoen euro besteed aan OVG. Voor heel 2015 was dat 18.2 miljoen euro.

Fregatkapitein Schotte bedankte uitdrukkelijk enkele eenheden: de ontmijningsdienst van Defensie, die sinds begin dit jaar 82 interventies uitvoerde, het Militair Hospitaal Koningin Astrid voor zijn efficiëntie, de toestellen van de Luchtcomponent voor hun luchtsteun en de mensen van operatie Spring Guardian, die nucleaire installaties bewaken. Ook andere werden in de bloemetjes gezet.

De verdiensten van alle betrokkenen en hun doorslaggevende rol na de aanslagen van 22 maart werden ruimschoots onderstreept. Defensie zal koste wat het kost de bescherming van het land blijven voortzetten.