-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Antonovs openen de dans

De Antonovs openen de dans

 

De eerste Belgische containers gingen op woensdag 15 oktober met de eerste Antonov mee. Al voor zonsopgang werd het vrachtvliegtuig geladen op de luchthaven van Kandahar. Rond zeven uur plaatselijke tijd vertrok het toestel naar Trabzon in Turkije. Daar gaat de lading naar de haven om per vrachtschip naar Zeebrugge te varen.

De luchtreus kwam vanuit Oekraïne om de tweede fase van de terugkeer aan te vatten. C-130’s hadden al personeel en materieel meegenomen, de Antonovs brengen het zware materieel richting België. Een Unimog-ambulance en enkele voertuigen van de 2 en 10 Tactische Wing vergezelden de eerste zeven containers.

Na de afbraak en het opbergen van de F-16-hangars en andere infrastructuuronderdelen, begon de voorbereiding 24 uur voor het inladen. Ze poetsten elk voertuig en container tot in de kleinste hoekjes. Daarna bedekten ze hen met een ontsmettende oplossing. “De terugkeer is een echt ploegwerk tussen soms erg verschillende vakgebieden: van tenteninstallateur tot elektricien, dierenarts of magazijnier”, vertelt Christophe, die de operaties leidt.

Het Belgische detachement begon zijn werk midden september, toen operatie Guardian Falcon nog bezig was. Sinds de F-16’s vertrokken zijn, is de terugkeer op kruissnelheid gekomen en zijn de Belgische kampen van uitzicht veranderd. De containers begonnen de vrachtzone van de luchthaven te overspoelen maar zullen nu voorgoed uit Afghanistan verdwijnen.