-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

CRC Glons: waakhond van het Belgisch-Luxemburgse luchtruim

CRC Glons: waakhond van het Belgisch-Luxemburgse luchtruim

 

Op 14 mei neemt de Belgische Luchtcomponent de bewaking van het Benelux-luchtruim weer over van onze Nederlandse collega's van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervoor wisselen Nederlandse en Belgische F-16-eenheden elkaar sinds 1 januari 2017 in onderleg overleg geregeld af.

Het Belgisch-Luxemburgse luchtruim zelf wordt het hele jaar door dag en nacht in de gaten gehouden door de radaroperatoren van het Control & Reporting Center (CRC) in Glons. Maar het CRC doet meer dan het aansturen van onze quick reaction alert-capaciteit (QRA). Binnen afzienbare tijd wordt de eenheid ondergebracht in een volledig nieuw en ultramodern gebouw bij de 1 Wing in Bevekom. We nemen jullie mee achter de schermen van een eenheid in transitie.

33 meter onder de grond

"Het CRC Glons is een tweetalige eenheid van 211 personen en verzekert te allen tijde de integriteit van het Belgisch-Luxemburgs luchtruim", vertelt luitenant-kolonel Ann D'hondt, korpsoverste van het CRC. "We doen dit elke dag van de week, de klok rond, ook in deze bijzondere periode van de Covid-19 pandemie. Naast die opdracht van luchtverdediging in NAVO-kader, steunt onze eenheid de strijd tegen het terrorisme in het kader van 'homeland defence' en het trainingsprogramma van de Belgische F-16-piloten"

"Vanuit een bunker, 33 m onder de grond, houden we het luchtruim nauwgezet in de gaten", gaat majoor Jurgen Janssens verder, de commandant van het smaldeel luchtverdediging. "We detecteren en identificeren elke luchtbeweging en reageren bij een incident."

Van radaroperatoren tot luchtgevechtsleiders

"Onze radaroperatoren staan in voor de recognized air picture (RAP) binnen onze zone. Ze zijn ook alert voor een brede waaier aan incidenten zoals een vliegtuig dat de communicatie verliest, een vliegtuig in nood, een verdacht vliegtuig, het overvliegen van gevoelige zones zoals kerncentrales of het illegaal gebruik van drones. De gevechtsleiders praten de QRA, twee bewapende F-16 gevechtsvliegtuigen die binnen de 15 minuten kunnen opstijgen, tot bij het verdachte vliegtuig", zegt Jurgen terwijl hij naar de bunker wandelt.

"Het CRC neemt deel aan operationele zendingen in het buitenland (zoals Baltic Air Policing) en levert gespecialiseerd personeel aan NAVO-eenheden, zoals het Combined Air Operations Center in Uedem en de NATO Airborne Early Warning & Control Force in Geilenkirchen in Duitsland. Voor al die internationale opdrachten spreken we al snel over twintig personen die onze eenheid aanlevert", gaat Ann verder.

Een nieuwe, ultramoderne werkomgeving

Het CRC bereidt zich ook volop voor om te verhuizen naar een volledig nieuw gebouw op de luchtmachtbasis van Bevekom. Tijdens de Covid-19-crisis wordt voortgewerkt aan de installatie van technische systemen in het nieuwe gebouw. Eens operationeel zal het CRC ook onderdak bieden aan het NASC (National Airspace Security Center), een interdepartementaal agentschap waarin Defensie, politie, douane en de FOD Mobiliteit op een gecentraliseerde manier samenwerken om alle informatie over luchtincidenten te verzamelen, te analyseren en aan alle betrokken diensten te verdelen.

De bevolking kan op beide oren slapen

"Onder de huidige crisisomstandigheden wordt het werk in de kleine Ops rooms van de bunker er niet eenvoudiger op", vertelt Jurgen. "Dankzij de solidaire en positieve can do-mentaliteit van het personeel, zet de eenheid haar missie en dienst aan de natie onverminderd verder, zodat de Belgische bevolking op beide oren kan slapen", besluit luitenant-kolonel Ann D'hondt.

#COVID19BELDEF