-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crazy Trip: Onrust in Baltonia

Crazy Trip: Onrust in Baltonia

Rijen camouflagetenten van het Bataljon 12/13 Linie staan op maandag 27 mei opgesteld rond het vliegveld van Florennes. De soldaten staan paraat om onze landgenoten in Baltonia te evacueren uit hun hachelijke situatie.

Volgens het oefenscenario kwam het kernkabinet gisteren in spoed bijeen om de problematiek in de staat Baltonia het hoofd te bieden. Het resultaat: het leger zal de Belgen in het land onmiddellijk evacueren. Die beslissing komt niet als een verrassing. Baltonia balanceert al sinds de presidentsverkiezingen op de rand van een burgeroorlog. Twee groepen staan lijnrecht tegenover elkaar: die van de huidige president en die van zijn politieke uitdager. Maar de politieke onrust in het land keert zich sinds enkele weken ook tegen de internationale gemeenschap. De spanning steeg ten top toen molotovcocktails in de tuinen van buitenlandse zakenlui belandden.

Nu de Belgische staat de veiligheid van haar landgenoten niet langer kan garanderen, treedt Defensie op. Het stuurt zijn Lichte Brigade om de Belgen veilig uit Baltonia weg te halen. Een grote voorbereiding gaat hieraan vooraf. Naast de verhuis van de troepen naar Gondur, een buurland van Baltonia, komen er ook materieel, bewapening en voertuigen aan te pas. Alle troepen verzamelen zich vandaag op de vliegbasis van waaruit de operatie zal starten.

Na een korte nacht zal het Bataljon 12/13 Linie zich morgenvroeg klaarstomen om via de zee een vliegbasis in Baltonia in te nemen. Die plek zullen de troepen gebruiken als uitvalsbasis om landgenoten te evacueren. Het is dus een belangrijke zone achter de vijandelijke linies die in Belgische handen moet komen.