-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crazy Trip: De weg naar de evacuatie

Crazy Trip: De weg naar de evacuatie

 

Rijen grote en kleine tenten vormen een commandopost op een vliegveld in Baltonia. In dit zenuwcentrum van de Belgische evacuaties komen en gaan militairen en expats.

Het peloton van luitenant Manset komt op woensdagmiddag 29 mei 2013 aan op de commandopost. Ze krijgen er het bevel Reception center 11 te evacueren. Meteen gaan ze over tot de actie. De drie jeeps en twee Unimog-vrachtwagens verlaten in kolonne de basis en rijden zo snel ze kunnen naar het punt. Daar staan Belgische paracommando's hen op te wachten. Zij beveiligen al sinds gisterenavond het verzamelpunt.

Zo snel mogelijk helpt het peloton van luitenant Manset onze landgenoten en hun bagage in de voertuigen. Allemaal zijn ze ongedeerd maar toch onder de indruk van de gebeurtenissen. "Deze nacht hoorde ik schoten in de verte", vertelt Dora Lebbe, een van de geëvacueerden. "Maar door de paracommando's die er waren, voelde ik me veilig."

Na een rit door de gietende regen komt het escorte aan bij de commandopost op de vliegbasis. Daar start het administratieve gedeelte. Eerst besnuffelt een waakhond de bagage van de expats. Daarna neemt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken de paspoorten onder de loep en noteert alle persoonsgegevens. Gedurende de hele evacuatie verloopt de omgang tussen militairen en expats erg vlot. Dat bevestigd ook Dora Lebbe: "Iedereen is zeer vriendelijk en behulpzaam. Vooral wanneer we in of uit de voertuigen moeten klauteren."

Als al het papierwerk achter de rug is, start een C-130 zijn motoren. Na een bewogen nacht en dag stappen de expats in het ruim van het transportvliegtuig, dat hen in veiligheid brengt in buurland Gondur.