-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Crazy Trip: C-130 evacueert kinderen

Crazy Trip: C-130 evacueert kinderen

 

In het kleine dorpje Houtem, gelegen in Baltonia, heeft een sectie militairen twaalf kinderen en hun twee begeleiders geëvacueerd. Ze brengen hen naar het vliegveld van Koksijde, in handen van de Lichte Brigade.

Woensdag 29 mei 2013. Het is amper negen uur wanneer de mannen van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie aankomen bij het schooltje van Houtem, een deelgemeente van Veurne. De kinderen tussen zes en twaalf jaar en hun twee begeleiders weten dat er militairen klaarstaan om hen naar een veilige plaats te brengen. Korporaal Gaëtan Stroobants van de tweede compagnie fuseliers geeft de kinderen nog enkele instructies en noteert hun namen. De Unimog-vrachtwagens wachten hen op aan de uitgang. In kleine groepjes stappen de kinderen in. Verscheidene jeeps begeleiden de colonne als bescherming.

Op enkele minuten tijd bereikt de colonne de luchthaven van Koksijde, die bewaakt wordt door gewapende militairen. Voordat ze hen zullen repatriëren, brengen de militairen de groep naar de verantwoordelijken van Buitenlandse Zaken voor een grondige identiteitscontrole. Na een kleine maaltijd, wat rust en een veiligheidsbriefing gaan de kinderen en volwassenen aan boord van een C-130 die koers zet naar de vliegbasis van Florennes.

Die snelle actie is een van de vele aspecten van een evacuatie-operatie (NEO of non-combattant evacuation operation) zoals die zich kan afspelen in een land in crisis. Tijdens de oefening Crazy Trip voert het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie sinds 27 mei een gezamenlijke actie om burgers te verzamelen en te evacueren uit Baltonia, een fictief land dat verwikkeld is in een burgeroorlog.