-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Coronabesmetting dwingt Leopold I aan wal

Coronabesmetting dwingt Leopold I aan wal

 

Een van de bemanningsleden van de Leopold I is positief getest op het coronavirus, dat kreeg het commando van het M-fregat op 24 maart te horen. De militair was voordien al met lichte symptomen ontscheept. Op het moment van de positieve test, zat die persoon thuis in quarantaine. Uit voorzorg heeft Defensie beslist om het schip vroeger in Zeebrugge te laten binnenvaren.

In de voormiddag van 27 maart is de Leopold I aan in haar thuishaven in Zeebrugge aangemeerd, een maand vroeger dan gepland. In overleg met het operationeel commando heeft Defensie beslist om het fregat te laten terugkeren uit zijn operatie met het Frans vliegdekschip Charles de Gaulle.

"Nog voor het nieuws van een besmetting pasten we al strikte maatregelen toe", verklaart Nico Cottyn, commandant van het schip. "In de havens mocht niemand het schip nog verlaten, we wezen iedereen op de gevaren van besmetting en drukten hen op het hart om handhygiëne hoog in het vaandel te dragen. Onze medische ploeg screende ook nieuw personeel, tot tweemaal per dag. In een latere fase hebben we beslist om alle in- en ontschepingen van personeel te annuleren, tenzij cruciaal voor onze operatie. De bemanning stelt het goed. Niemand vertoont ernstige symptomen," verduidelijkt de commandant.

Zodra de bemanning terug aan wal ging, hebben artsen van de Medische Component iedereen gescreend. Ook een arbeidsgeneesheer controleert de gezondheid van het personeel. "Er zal geen contact zijn tussen de bemanningsleden en het personeel van de marinebasis", weet Raf De Bode, directeur Operationele Ondersteuning van de Marine. "Het geneeskundig personeel beschikt over de nodige beschermingsmiddelen om die screenings uit te voeren."

De militairen krijgen de richtlijn om veertien dagen in absolute quarantaine te gaan, om het risico op verdere besmettingen tegen te gaan. "In principe mag iedereen naar huis, maar sommige bemanningsleden wonen samen met iemand uit een risicogroep. Voor die mannen en vrouwen zorgt Defensie voor opvang in een militaire installatie, waar zij hun quarantaineperiode zullen doorbrengen", weet De Bode. "Bij gezondheidsklachten kunnen ze altijd rekenen op onze medische keten."

Naast het personeel moet ook het schip zelf in een vorm van quarantaine. Gedurende twee weken blijft de Leopold I verboden terrein. Al het materiaal waarmee de bemanningsleden in contact zijn geweest, wordt gedurende tien dagen opgeslagen en niet aangeraakt.

#COVID19BELDEF