-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Componenten ondersteunen zorgcentra

Componenten ondersteunen zorgcentra

 

Sinds het begin van de gezondheidscrisis die ons land lamlegt, tracht Defensie de bevolking op diverse manieren te ondersteunen. In zorgcentra over heel het land blijft militair personeel zich inzetten om hulp te bieden.

In het zorgcentrum Résidence Les Bastions in Bouillon steken sinds afgelopen woensdag militairen van het 3 Element voor Medische Interventie een handje toe, samen met eerste sergeant-majoor Aurélie (foto) van het Competentiecentrum van de Medische Component (CC Med).

Deze instellingen zijn het zwaarst geraakt door de crisis. Als werkplaats vraagt het van de eenheid de nodige voorzorgsmaatregelen. "We zijn woensdagochtend in Bouillon beginnen werken", vertelt Aurélie. "De vrijdag voordien kwamen we al op verkenning. De instelling had versterking nodig want ze hebben redelijk veel besmettingen bij het personeel en onder de bewoners. Bijna driekwart van het personeel is positief getest en ook 43 van de 51 bewoners. Na het eerste contact hebben we bekeken hoe we onze uren konden regelen en welke voorzieningen er waren, zoals douches. We hebben ons echt op bescherming en veiligheid gefocust."

Beide aandachtspunten zijn ook een constante in het dagelijks werk van de militaire ambulanciers. "Bij aankomst wisselen we van kledij en nemen we ons veiligheidsmaterieel: een haarnet, een FFP2-masker, een overall, overschoenen en handschoenen", gaat Aurélie verder. "Dan contacteren we de nachtploeg voor de overname van de patiënten. We begeleiden bijna heel de tijd een verzorger, zodat die tijd kan winnen bij de verzorging van de bewoners. Aan het eind van de dag doen we onze beschermingskledij uit en gaat alles in de vuilbak. Dan doen we ons geleend verpleeguniform uit en douchen we."

De huidige wereldwijde gezondheidscrisis, maakt het werk er niet gemakkelijker op. In de centra hangt soms een eigenaardige sfeer. "Voor de bewoners kan dit verwarrend zijn, want sommigen beseffen soms niet wat er precies gebeurt. Ze beseffen niet helemaal welke impact het coronavirus heeft. In dit centrum zijn er al vijftien mensen overleden, dus het maakt hen wel verdrietig dat de deuren toe en de kamers leeg blijven. Dat komt toch wel als een slag aan", besluit de eerste sergeant-majoor.

De hulpverlening van Aurélie en haar collega's maakt deel uit van de bredere hulp die de Medische Component biedt aan de FOD Volksgezondheid, in de strijd tegen het coronavirus. Sinds het begin van de crisis heeft ze medisch personeel ingezet in woonzorgcentra in Jette, Vloesberg, Elsene, Lustin, Aalst, Libramont, Les Bon Villers, Bergen, Herstal, Luik, Frameries, Bouillon, Tienen en Heverlee. Dat gebeurt door militairen van het 2 en 3 Element voor Medische Interventie en het 14 Medische Bataljon.

Ook de andere componenten van Defensie ondersteunen op hun manier de zorgcentra. Bij de Luchtcomponent heeft de 2 Tactische Wing twee koks, drie hulpkoks en een polyvalente infrastructuurtechnicus ingezet voor drie rusthuizen in de streek rond Bergen. Bij de Landcomponent werken er koks van het 4 Bataljon Genie en het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie in Herstal en Luik. In de mate van het mogelijke kunnen ze de komende dagen nog bijkomende steun bieden.

Die nationale inzet maakt deel uit van de hulp aan de natie die Defensie biedt. Met toepassing van de procedures van de FOD Volksgezondheid blijft Defensie de Belgische bevolking ondersteunen, zelfs en vooral in crisistijd.

#COVID19BELDEF