-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Chef Defensie bezoekt Red Flag

Chef Defensie bezoekt Red Flag

 

 

De chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge heeft op maandag 10 en dinsdag 11 maart het Belgische detachement bezocht in de oefening Red Flag op de Amerikaanse Nellis Air Force Base in Nevada (USA). Red Flag traint piloten in realistische oefeningen. Het is ook een ideaal kader om ideeën uit te wisselen.

Tijdens zijn bezoek was de chef Defensie getuige van verschillende oefeningen van de Belgen en vergewiste hij zich van de samenwerking met de US Air Force. Het Belgische detachement neemt nu al ongeveer drie weken deel aan de oefening Red Flag 14-02. De militairen van zowel de 2 Tactische Wing uit Florennes, 10 Tactische Wing in Kleine Brogel als de 15 Wing Luchttransport werken er in realistische omstandigheden, die vergelijkbaar zijn met situaties in operationele zones.

Met zijn bezoek wilde de chef Defensie hen een hart onder de riem steken. Hij nam uitgebreid de tijd om met hen te praten en de installaties te bekijken. Ook werd hij ontvangen door brigadegeneraal Jay Silveria, de commandant van het US Warfare Center. Zijn vijf eenheden zijn verantwoordelijk voor het beheer van het luchtruim, de opdrachten erin en de cyberveiligheid.

Zelf piloot van opleiding trok de chef Defensie ook zijn oude werktenue aan en vloog hij mee met een F-15 van het 65th Aggressors squadron.“Ik nam zelf deel aan de oefening Red Flag in 1991”, legt de generaal uit. “Ik stel opnieuw vast dat het een zeer nuttige oefening is die zich constant aanpast aan de behoefte op het terrein. Zeker als je naar de omvang van de zone kijkt waarin kan geoefend worden. In België zijn zo’n trainingen onmogelijk.”