-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Celtic Uprise bevestigt Frans-Belgische samenwerking

Celtic Uprise bevestigt Frans-Belgische samenwerking

 

Goed 900 militairen van de Belgische Gemotoriseerde Brigade en de Franse landmacht waren voorbije twee weken volop in de weer in het zuiden van ons land. Met de oefening Celtic Uprise is het partnerschap tussen de Belgische en Franse landmacht nu ook zichtbaar op het terrein.

De provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg vormden het decor van de oefening. De bewoners konden in hun straten tientallen pantservoertuigen zien voorbijrijden, op weg naar verschillende incidenten. De oefenscenario’s van Celtic Uprise vroegen om diverse inzetmethodes van de militairen, waaronder patrouilles, beveiligingen, escortes, antiterrorismeacties en medische evacuaties.

De oefening Celtic Uprise is een belangrijk startschot voor de samenwerking tussen beide landen. Achter de schermen zijn België en Frankrijk al langer druk in de weer maar nu vertaalt dit werk zich ook op het terrein.

De grootschalige oefening past in het strategische partnerschap voor de gemotoriseerde capaciteit (CaMo) van beide legers. Het CaMo-programma is een intense samenwerking die moet resulteren in gemeenschappelijke aankopen en de ontwikkeling van militair materieel en voertuigen voor beide landmachten. Ook al worden die nieuwe voertuigen pas in 2025 geleverd, toch ondernemen de legers nu al actie. Het materieel vormt immers maar één bouwsteen van de samenwerking.

Omdat ze in de toekomst samen operaties zullen uitvoeren, moeten ze ook hun opleidingen en trainingen op elkaar afstemmen, gekoppeld aan vele gezamenlijke oefeningen en evaluatiemomenten. Tijdens Celtic Uprise leggen beide landmachten dus de basis waarop ze nu voortbouwen om van dit unieke partnerschap een succes te maken.