-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Caiman voor het eerst in actie

Caiman voor het eerst in actie

 

De marineversie van de NH90-helikopter heeft zijn eerste levensreddende missie uitgevoerd, amper enkele weken nadat Defensie het toestel operationeel verklaarde. Vanop een ferry in de Britse wateren pikte de vijfkoppige bemanning een man met hartproblemen op. De helikopter bracht hem met spoed naar het Engelse Margate voor verdere verpleging.

De hele interventie gebeurde op vraag van de Britse autoriteiten. Op het ogenblik van de noodoproep waren de Engelse reddingsmiddelen al ingezet, daarom werd de hulp van het Belgische 40ste smaldeel in Koksijde ingeroepen.

Omstreeks 18.45 u luidde de scramble-bel van het smaldeel. De bemanning haastte zich naar het gereedstaande toestel, dat enkele ogenblikken later opsteeg. Bestemming: een ferry voor de Britse kust, op iets meer dan 110 km van de thuisbasis.

De medic, een bemanningslid met medische opleiding, diende op de ferry onmiddellijk de eerste zorgen toe. Met zijn lier hees de helikopter de onfortuinlijke man aan boord. De heli vloog hem naar Margate, in het zuidoosten van Engeland. Daar nam een medisch interventieteam de zorgen over.

Drie uur later keerde de NH90 Caiman terug op het vliegveld van Koksijde. Daarmee mag deze fonkelnieuwe helikopter een eerste spoedinterventie of scramble in zijn logboek schrijven. Defensie zal in de komende maanden steeds vaker de nieuwe NH90-helikopter paraat houden voor noodoproepen. Tegen eind 2018 zal de NH90 definitief de legendarische Sea King vervangen.