-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

C-130 C-check: onderhoud van top tot teen

C-130 C-check: onderhoud van top tot teen

 

Om een militair vliegtuig operationeel te maken en te houden rekent de Luchtcomponent op een waaier van gemotiveerde en uiterst professionele specialisten. Elke schakel in de keten is even belangrijk.

Onze C-130 Hercules transportvliegtuigen gaan al meer dan veertig jaar mee. Nog steeds zijn ze, het hele jaar door, technisch volledig in orde zodat ze onder de hoogste vliegveiligheidsvoorschriften hun opdrachten waar ook ter wereld kunnen uitvoeren.

Dit is te danken aan hoogopgeleide technici die de vloot elke dag omkaderen. Elke technicus gaat in zijn specialiteit tot het uiterste om de transportvliegtuigen dag en nacht operationeel te houden.

Wanneer een C-130 een grote onderhoudsbeurt of C-check nodig heeft, wordt het bijna helemaal ontmanteld en van top tot teen onder de loep genomen. De technici inspecteren elke schroef, controleren elke elektrische kabel en demonteren motoren en vleugels.

Op het einde van de C-check, na vier tot vijf maanden, bouwen ze het vliegtuig opnieuw helemaal op en onderwerpen ze het aan tientallen elektrische en hydraulische testen om het goed functioneren te verifiëren. Na die grondtesten volgt er een functionele testvlucht alvorens ze het toestel weer operationeel verklaren.