-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Buitengewone opleidingscampagne

Buitengewone opleidingscampagne

 

In de Marinebasis van Zeebrugge bruisen de aangemeerde schepen weer volop van de activiteit. Op dinsdagochtend 12 mei starten drie mijnenjagers met de lentecampagne van de Nautische School.

Een dertigtal leerlingen brengt zijn uitrusting aan boord de M916 Bellis, de M917 Crocus en de M921 Lobelia. Voor een tiental onderofficieren onder hen wordt dit hun eerste vaart. Op weg voor een eerder ongewone campagne.

De Nautische School is een onderdeel van het Competentiecentrum van de Marine. Ze telt normaalgezien drie opleidingscampagnes per jaar, in de lente, de zomer en de winter. Ze vormen de ideale gelegenheid om kennis te maken met buitenlandse havens.

De huidige lentecampagne duurt drie weken: van 12 mei tot 3 juni. Gedurende die periode vinden allerlei oefeningen plaats: van het schip verlaten en de gebruikelijke brandoefeningen en oefeningen rond roerbreuk of man overboord tot het voor anker gaan.

Terwijl ze aan boord een zwaar programma afwerken, varen de schepen doorheen een oefengebied. Dat loopt vanaf Den Helder door onze territoriale wateren tot aan de Britse kust. Op die manier is het mogelijk om snel naar de basis terug te keren wanneer ze aan boord een besmetting met Covid-19 zouden ontdekken. Om het nog specialer te maken kan de bemanning onderweg niet ontschepen in een buitenlandse haven.

Om het risico op een besmetting tot een minimum te beperken heeft de Marine in samenwerking met de Medische Component een actieplan ontwikkeld. Veertien dagen voor afvaart hebben het boordpersoneel van de mijnenjagers en de instructeurs en leerlingen van de school een telefonische enquête moeten beantwoorden. Vanaf toen moesten ze allemaal in quarantaine thuisblijven, in afwachting van hun vertrek naar Zeebrugge.

Vijf dagen voor hun vertrek werd iedereen op Covid-19 getest. Tot slot werden ze op de dag van vertrek nog eens getest in de ziekenboeg van de basis, in samenwerking met het 14 Medisch Bataljon.

Bekijk de video op de Facebookpagina van de Marine.

#COVID19BELDEF