-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Britse oorlogsheld herdacht

Britse oorlogsheld herdacht

 

Op 4 augustus 1917 sneuvelde nabij Vlamertinge de Britse geneesheer kapitein Noël Godfrey Chavasse, nadat hij voor de zoveelste keer gewond raakte en toch gewonden bleef verzorgen. Dag op dag honderd jaar later werd hij plechtig herdacht.

Omwille van de vele gewonden die hij samen met zijn brancardiers in de vuurlijn redde, op gevaar van eigen leven, ontving Noël Chavasse het Military Cross en tweemaal het Victoria Cross. Ter ere van hem was er op 4 augustus een herdenking in Brandhoek, een gehucht van Vlamertinge bij Ieper.

Naast een grote afvaardiging van zijn familie namen ook delegaties van zijn regiment The Liverpool Scottish en de Royal Army Medical Corps deel. Verder waren de Britse ambassadeur in België aanwezig, net als geneesheer generaal-majoor Geert Laire en geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx, de commandant van de Medische Component. De provinciecommandant van West-Vlaanderen, luitenant-kolonel Onraet, vertegenwoordigde de Minister van Defensie.

Aan de plechtigheid ook een detachement jonge militaire artsen in opleiding en verschillende kaderleden van de Medische Component deel. In de voormiddag bezochten zij in Poperinge de militaire begraafplaats Lyssenthoek, waar destijds een groot veldhospitaal stond. Als slot van de dag namen ze in Ieper deel aan de Last Post.

"Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends", staat op het graf van Noël Chavasse te lezen. Een lichtend voorbeeld van dienstbaarheid voor onze militaire artsen van morgen.