-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Blijven herinneren om niet te vergeten

Blijven herinneren om niet te vergeten

 

Tijdens het bevrijdingsweekend van Antwerpen konden we de achterkleinzoon van de Amerikaanse brigadegeneraal Clare Hibbs Armstrong interviewen. Die stond destijds in voor de luchtverdediging van Antwerpen tegen de gevreesde V1- en V2-raketten.

Voor de kleinzoon van generaal Armstrong,zelf veteraan van de Irakoorlog, was het een eer om in Antwerpen te zijn. Zijn overgrootvader vertelde hen dat ze destijds negentig procent van de naziraketten konden vernietigen, dankzij een nieuw optisch systeem en vuur methode. Dat militair geheim werd pas in 1990 vrijgegeven. Hij is bovendien heel trots dat zijn overgrootvader ooit het ereburgerschap van Antwerpen kreeg.

Waarom was dit wapenfeit voor Antwerpen zo belangrijk? Antwerpen leed tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar onder de vliegende V1- en V2-bommen van de nazi's. Dagelijks waren er aanvallen, die samen meer dan 4.000 mensen het leven kostten en 90.000 huizen vernielden of beschadigden.

De beproeving van Antwerpen was te wijten aan het belang van de Antwerpse haven. Hitler probeerde als laatste stuiptrekking de diepwaterhaven te heroveren door nieuwe wapens in te zetten en via de Ardennen aan te vallen, beter gekend als het Ardennenoffensief.

Mocht de haven van Antwerpen opnieuw in nazihanden vallen, dan ging het zeker nog jaren duren voor de oorlog voorbij was. Maar waarom was dit zo belangrijk? De geallieerden hadden zeven legers in het veld die voedsel, petroleum, munitie, troepen en andere dingen nodig hadden om oorlog te voeren. Voor die bevoorrading hadden ze een grote haven nodig.

Bij de bevrijding van Antwerpen werd een luchtafweerteam opgericht dat onder het bevel stond van de Amerikaanse brigadegeneraal Clare Hibbs Armstrong. Armstrong leidde een legergroep van meer dan 22.000 luchtafweerschutters. Die moesten op alle beschikbare plaatsen in de stad het luchtruim beschermen tegen de gevreesde V1- en V2-raketten.

Maarschalk Bernard Montgomery vond vijftig procent slaagkans al een behoorlijk resultaat indien de geallieerden de haven wensten te behouden. Het team van Armstrong slaagde erin om zes op de tien V1's neer te schieten op hun weg naar Antwerpen. Tegen het einde van de V-bommencampagne behaalde Armstrong een slaagpercentage van meer dan negentig procent

De V-bomaanslagen op Antwerpen maakten deel uit van de naziplannen om de geallieerden de toegang tot de haven te ontzeggen. Nadat de stad bevrijd was, bezetten nazitroepen nog steeds grote delen van de Scheldemonding. Bovendien duurde het nog drie maanden om de rivier te ontmijnen. Hiervoor werd de Belgian Section van de Royal Navy inzet. Belgische matrozen bemanden de houten mijnenvegers en namen actief deel aan de ontmijnen van de Schelde.

Pas drie maanden na de bevrijding van Antwerpen kon het eerste bevoorradingsschip er aan de kaaien aanmeren. Dankzij de bevrijdingsfeesten blijft die heroïsche verdediging van Antwerpen in het collectief geheugen gegrift; belangrijk om nooit meer oorlog te hebben.