-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bevrijdingscolonne viert 75 jaar bevrijd Brussel

Bevrijdingscolonne viert 75 jaar bevrijd Brussel

 

De Bevrijdingscolonne Noord maakte op 3 september haar blijde intrede in Brussel. Nog tot 13 september trekt de stoet van historische en moderne legervoertuigen door het land om 75 jaar Bevrijding te herdenken.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van de hoofdstad maakte de Bevrijdingscolonne Noord een meerdaagse stop in Brussel. Op verschillende locaties vonden herdenkingen en feesten plaats. Een bijzondere herdenking was die van de Brigade Piron in Molenbeek, waaraan enkele veteranen van de brigade deelnamen.

De voertuigen en deelnemers aan de colonne waren van 3 tot 5 september te bezoeken bij het Jubelpark. Van daar trekt de colonne verder naar het Fort van Breendonk en Antwerpen. In de grote steden kunnen geïnteresseerden hun hart ophalen tijdens static shows, herdenkingsplechtigheden en 'Bevrijdingsbals'.

Dit gezamenlijk initiatief van Defensie en het War Heritage Institute brengt ongeveer zeventig moderne en historische legervoertuigen samen om de oorspronkelijke tocht van de bevrijding van België te herdenken, eind 1944 – begin 1945. De deelnemende voertuigen zijn eigendom van Defensie, het WHI of gepassioneerde privépersonen. Meerdere ervan hebben ook echt deelgenomen aan de bevrijding van België, 75 jaar geleden.

Meer info op belgiumremembers44-45.be.