-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bevrijdingscolonne begint in Bergen

Bevrijdingscolonne begint in Bergen

 

Sinds zondag trekt een zeventigtal historische en nieuwe legervoertuigen door het land. Daarmee vieren ze de 75ste verjaardag van de bevrijding van België. De Bevrijdingscolonne Noord kan je tussen 1 en 13 september gaan bewonderen in meerdere steden tussen Bergen en Leopoldsburg.

Met een herdenkingsweekend in het centrum van Bergen is het startschot van de Bevrijdingscolonne Noord gegeven. Dit gezamenlijk initiatief van Defensie en het War Heritage Institute brengt ongeveer zeventig moderne en historische legervoertuigen samen om de oorspronkelijke tocht van de bevrijding van België te herdenken, eind 1944 – begin 1945. Sommige van die voertuigen hebben effectief aan de bevrijding van België deelgenomen.

De voertuigen zijn eigendom van Defensie, het WHI en privépersonen. In de afgelopen dagen en weken werden ze al verzameld op de Hippodroom van Bergen. Op 1 september maakten ze hun ‘blijde intrede’ in de stad.

In een eerste fase rijden de zeventig historische en moderne legervoertuigen van Bergen naar Brussel, met passages in Ath, Edingen en Halle. Van 3 tot 5 september zijn de voertuigen te zien in het Brusselse Jubelpark. Van daar vertrekt de colonne op 5 september richting fort van Breendonk. In de grote steden kunnen geïnteresseerden hun hart ophalen tijdens static shows, diverse herdenkingsplechtigheden en ‘Bevrijdingsbals’.

Meer info vind je op https://belgiumremembers44-45.be.