-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Benchmark Blue Point AP295 geplaatst

Benchmark Blue Point AP295 geplaatst

 

Enkele weken na het beëindigen van de werken aan het Blue Point AP295 hebben de Belgische ontmijners in Zuid-Libanon een ijkpunt of benchmarkgeplaatst. Dat gebeurde op donderdag 1 mei met het leggen van een marmeren steen die de coördinaten aangeeft. Voor UNIFIL, de United Nations Interim Forces In Lebanon, vormt dit benchmark het herkenningspunt van het afgewerkte Blue Point, dat de grens tussen Libanon en Israël moet markeren.

Een eenzame Unimog-vrachtwagen hobbelt richting Boustan, de plaats waar de Belgische militairen van 10 januari tot 21 maart het voormalige Blue Point ontmijnden. Eerste soldaat Max De Meyer, zelf ontmijner van het 11 Bataljon Genie uit Burcht, is een van de inzittenden. Eenmaal aangekomen op hun vroegere werkterrein, schiet hij samen met zijn collega’s in actie.

“We treffen alle voorbereidingen zodat de steen netjes kan worden geplaatst”, zegt hij terwijl hij de mortel over de ruwe aarde uitspreidt. Even later wordt de steen op zijn plaats bevestigd. Het werk van de Belgen aan dit punt is daarmee volledig afgerond. “Onze Franstalige collega’s van het 4 Bataljon Genie uit Amay hebben het werk hier aangevat. Maar wij hebben nu wel de eer om de kers op de taart te zetten”, besluit De Meyer.

Luitenant Steven Roels, pelotonscommandant van het ontmijningsteam, zet de feiten op een rijtje: “We hebben aan dit punt in totaal 250 vierkante meter geruimd. We hebben twaalf antipersoonsmijnen gevonden en vernietigd. Onze mensen verwijderden daarnaast één niet-ontploft springtuig en plaatsen 220 meter prikkeldraad.”

Het is nu aan de Chinese UNIFIL-collega’s om het uiteindelijke Blue Barrel te plaatsen, een van de identificatiepunten van de Blue Line, de markeringslijn die de VN heeft vastgelegd tussen Libanon en Israël.