-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bellis terug van bijzondere campagne

Bellis terug van bijzondere campagne

 

De mijnenjager M916 Bellis is op vrijdag 17 april om 8.15 u teruggekeerd naar de marinebasis van Zeebrugge. Hij had gedurende twee maanden deelgenomen aan een missie van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.

De missie van die vloot is de vrije toegang te garanderen tot de Noord-Europese havens door te zorgen dat hun toegangsroutes niet worden geblokkeerd door springtuigen. De SNMCMG 1 is een van de eerste twee NAVO-vloten die reageert op noodsituaties met zeemijnen.

Voor de terugkeer van de Bellis bestond de vloot afwisselend uit Nederlandse, Duitse, Britse, Noorse en Franse mijnenbestrijdingsvaartuigen, onder het bevel van de FGS Donau, een Duits commando- en ondersteuningsschip waarop de Noorse staf van de vloot en het personeel waren ingescheept.

De vloot nam deel aan verschillende operaties om mijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te neutraliseren (historical ordnance disposal operation: HODOPS) voor de kust van Noorwegen en Frankrijk. Tijdens die operaties ontdekte onze mijnenjager tien mijnen of explosieven en vernietigde er vier. De overige explosieven werden met een boei gemarkeerd en op navigatiekaarten opgenomen voor latere vernietiging.

Het schip en zijn bemanning van 44 militairen hadden op 13 februari de haven van Zeebrugge verlaten. Als gevolg van de coronacrisis waren de dagelijkse activiteiten aan boord van het schip natuurlijk fundamenteel veranderd. Toch zette de bemanning haar missie voort. De grootste verandering vond plaats tijdens de tussenstops, omdat die zich nu tot logistieke stops beperken. Ondanks de aanzienlijke impact op de rustperiodes, bleef de Belgische bemanning zijn professionaliteit en motivatie tonen.

Bekijk ook de video op de Facebookpagina van de Marine.

#COVID19BELDEF