-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische militairen in Libanon geven les in een weeshuis

Belgische militairen in Libanon geven les in een weeshuis

 

Sinds 2 augustus geeft personeel van het Belgische detachement in Libanon lessen eerste zorgen en informatica in het weeshuis van Tibnin.

Elke zaterdag om 8.30 uur begeven twee of drie militairen zich naar het weeshuis om enkele uren eerste zorgen te geven. Na de middag onderwijst een andere ploeg hen enkele uren informatica.

Bij aankomst worden de militairen verwelkomd door een klasje van een tiental meisjes tussen twaalf en zestien jaar. Hoewel de meeste kinderen Engels en Frans spreken, is er toch een tolk aanwezig om de gesprekken vlotter te laten verlopen. Week na week maken de meisjes vooruitgang in beide domeinen.

Dankzij de cursus eerste zorgen kunnen ze nu gepast reageren als ze een gewonde tegenkomen. Ze beheersen de eerstehulptechnieken en kunnen een oproep doen naar de hulpdiensten. De meisjes leren ook hoe ze brandwonden, breuken en bloedingen moeten aanpakken. Tijdens de lessen nemen de kinderen heel actief deel, nu eens vanuit het standpunt van de gewonde, dan weer als hulpverlener.

De lessen informatica spitsen zich toe op de basishandelingen op een computer. De meisjes leren werken met Word, ze leren mappen aanmaken en doen opzoekingen op het internet.

De nauwe samenwerking tussen de bevolking en de troepen van UNIFIL wordt aangemoedigd door het hoogste commando. De lessen maken deel uit van die samenwerking. Bovendien is de ervaring ook voor de militairen heel interessant.