-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische klanken weergalmen over Parijs

Belgische klanken weergalmen over Parijs

 

Muziekkorpsen uit de ganse wereld hebben in Parijs op 22 en 23 juni een adembenemend schouwspel gecreëerd tijdens het eerste Festival international de musique militaire. Voor de impressionante Dôme des Invalides zorgde de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen voor een opgemerkte Belgische vertegenwoordiging.

Meer dan 400 muzikanten uit zeven landen brachten op hun manier hulde aan de talloze slachtoffers uit de oorlogsgeschiedenis. Onder impuls van het Franse Armée de Terre kon het publiek over twee avonden genieten van een geweldig klank- en lichtspektakel. De toepasselijke keuze voor de Esplanade des Invalides als decor maakte het geheel compleet.

Naast de aanwezigheid van gastland Frankrijk waren ook de Belgische muzikanten op het appel, naast delegaties uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, de Verenigde Staten en Canada. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen onder leiding van kapitein-commandant kapelmeester Yves Segers kon het publiek helemaal ontroeren. Een staaltje van muzikaal enthousiasme waarbij de kijklustigen het handgeklap de vrije loop lieten.

"Bij mijn eerste contact met de organisatie kreeg ik meteen de indruk dat dit wel eens een groot en professioneel spektakel kon worden", aldus kapitein-commandant Yves Segers. "Mijn hoge verwachtingen zijn na deze twee mooie avonden dan ook helemaal ingelost. Met klank en licht realiseerden alle medewerkers een waar schouwspel voor het publiek. Ook de topontvangst die we kregen getuigde van een groot wederzijds respect. Dat heeft zich dan ook weerspiegeld in de kwaliteit die de muzikanten vandaag hebben tentoongesteld."

Koperen klanken, talloze percussieslagen, gitaarsolo's en toonvaste zangstemmen passeerden op vrijdag- en zaterdagavond de revue. De muzikanten doopten de esplanade zelf even om tot een heuse dansvloer waarop ze hun danspassen de vrije loop lieten. Ondertussen kon het publiek beelden aanschouwen van veldslagen vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de hedendaagse vredesopdrachten, geprojecteerd op de vergulde koepel van de Dôme.

Deze internationale taptoe doorbrak andermaal het cliché. Een statisch orkest maakte plaats voor een heus muziekfeest in hartje Parijs. Muzikanten over de ganse wereld brachten zo een sprankelend eerbetoon aan de duistere tijden uit onze geschiedenis.