-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische F-16's blijven speurhonden van Baltisch luchtruim

Belgische F-16's blijven speurhonden van Baltisch luchtruim

 

Al sinds 2004 stelt Defensie zijn personeel en middelen ter beschikking van de NAVO tijdens de operatie 'Baltic Air Policing' (BAP). Op de Litouwse luchtmachtbasis van Šiauliai staan vier Belgische F-16's de klok rond beschikbaar om interventies uit te voeren. "Onze toestellen grepen sinds september 2019 al twintig keer in", aldus kolonel Van Thienen, de detachementscommandant.

Omdat de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen niet over een eigen luchtgevechtscapaciteit beschikken, staat onder andere België mee in voor de bewaking van hun luchtruim. "België stelde zich al in 2004 voor die opdracht beschikbaar en is sindsdien een trouwe partner geworden in deze zone", weet de kolonel.

De nabijheid van de Russische exclave Kaliningrad zorgt voor het leeuwendeel van de zogenaamde Alpha scrambles, de effectieve interventies. "Wanneer een toestel zich niet identificeert, geen vluchtplan kan voorleggen of het radiocontact verbreekt, dan stijgen onze piloten op."

Als je vanuit Rusland Kaliningrad wil bereiken zonder visum is dat enkel mogelijk via het water of de lucht. Die luchtvaartactiviteit op die vliegroute bezorgt hen het meeste werkt.

"Ook voeren we dagelijks meerdere Tango scrambles uit, trainingsvluchten. Onze job bestaat ook uit het patrouilleren in het luchtruim, niet enkel ingrijpen wanneer nodig", vult Van Thienen aan.

Nog tot begin mei blijft het huidige detachement zich inzetten voor BAP.