-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische F-16's bewaken Baltisch luchtruim

Belgische F-16's bewaken Baltisch luchtruim

 

Vanop de luchtmachtbasis van Ämari in Estland helpen vier Belgische F-16's nog tot begin januari het Baltische luchtruim bewaken. In het kader van de Enhanced Air Policing Mission van de NAVO onderscheppen ze regelmatig Russische vliegtuigen.

Die Russische toestellen pendelen tussen de enclave Kaliningrad en de regio van Sint-Petersburg. Veel van die toestellen blijken niet in orde met internationale luchtvaartregels. Vaak worden ze ook vergezeld door gevechtstoestellen. Wanneer dat gebeurt, gaan de Belgische F-16 kijken wat er aan de hand is. Gelijkaardige interventievluchten voeren ze ook regelmatig uit boven de Benelux, in het kader van een Quick Reaction Alert (QRA).

Vooral in september moesten de F-16's vaak uitrukken. In die periode hielden Rusland en Wit-Rusland samen de grootschalige militaire oefening Zapad aan de grenzen met de Baltische staten. Sindsdien is het iets rustiger. Toch blijven ze ook dagelijks trainingsvluchten uitvoeren. Zo tonen ze dat de NAVO op elk moment klaar is om haar partners te beschermen.

Estland heeft zelf geen gevechtsvliegtuigen. Daarom ondersteunen de NAVO-landen sinds 2004 de Baltische staten om hun luchtruim te bewaken. België nam indertijd de eerste opdracht op zich en neemt nu voor de zevende keer deel, van september tot december 2017. Daarna neemt een Italiaans detachement de opdracht over.