-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische F-16's beschermen opnieuw Baltisch luchtruim

Belgische F-16's beschermen opnieuw Baltisch luchtruim

 

Al voor de negende keer stuurt onze Luchtcomponent een detachement met vier gevechtsvliegtuigen naar de Baltische staten. Ons land neemt in het Litouwse Siauliai de komende acht maanden de leiding over de NAVO-missie Baltic Air Policing. Die moet verhinderen dat Russische gevechtsvliegtuigen ongeoorloofd het luchtruim van de alliantie binnendringen.

De Baltische staten beschikken niet over een eigen luchtgevechtscapaciteit. Daarom lossen detachementen van NAVO-partners elkaar af om het Baltische luchtruim te beschermen. Vanaf begin september heeft België de leiding over de 51ste aflossing en ook de volgende beurt: samen goed voor acht maanden inzet. Een Deens detachement ondersteunt de Belgen in Siauliai, terwijl in Estland Tsjechische toestellen klaarstaan om uit te rukken.

De BAP-opdracht is allerminst symbolisch, zo blijkt uit de cijfers van vorige detachementen. De Hongaren en Spanjaarden van de vijftigste aflossing BAP onderschepten maar liefst 65 vliegtuigen die zonder toestemming het Baltische luchtruim doorkruisten. Dat waren meestal Russische militaire toestellen. De NAVO-jets zoeken dan niet de confrontatie op, maar escorteren de overtreders het luchtruim uit. Hoofdzaak is te laten zien dat dergelijke toestellen hier geen vrijgeleide krijgen.