-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgisch militair kampioenschap mountainbike

Belgisch militair kampioenschap mountainbike


Het militaire luchtverkeerscentrum uit Gavere is twee kampioenen rijker. Op het militair kampioenschap mountainbike in Koksijde haalden zowel Ruben Scheire als Latoya Brulee het goud binnen, bij de heren open en de dames. Bij de veteranen, geboren voor 1974, gaat de titel militair kampioen voor de derde keer naar Ronny De Metter van het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen.

De grijze wolken en motregen voorspellen een zware wedstrijd voor het kampioenschap mountainbike, op 19 maart 2013 in Koksijde. Vier rondes van iets meer dan zes kilometer staan op het programma voor de heren en veteranen, in totaal iets meer dan 25 kilometer. De dames krijgen drie rondes of zo’n 19 kilometer voorgeschoteld. De omloop op de luchtmachtbasis van Koksijde bevat nauwelijks verharde stukken en loopt voor een stuk over hetzelfde parcours als het wereldkampioenschap veldrijden. “Het is bijzonder zwaar en modderig”, vertelt veteraan Peter Van der Haegen na zijn verkenning. “Ik verwacht vrij veel valpartijen. Het parcours is enorm glibberig. Als ik mijn rondes kan uitrijden, zal ik al heel tevreden zijn.”

“Het is toch iets speciaals”, vertelt topsportster Latoya Brulee voor de wedstrijd. “Als topsporter bij Defensie geniet ik een apart statuut. Op zo’n kampioenschap wil je dan toch goed presteren.” De favorieten met vooral topsporters maken in elke categorie hun status waar.

Bij de mannen duikt Ruben Scheire als eerste na de aanloopstrook de duinen in. Zijn rechtstreekse concurrent, topsporter Jeff Luyten, komt pas als vijfde aan de zandstrook. Hij zal nog wel opschuiven naar de tweede plaats, maar blijft dan de volledige wedstrijd op eenzelfde afstand hangen. Ruben mag voor de tweede keer het goud opeisen. “Dit is mijn mooiste militaire overwinning”, stelt hij trots aan de aankomst. Ook bij de dames en veteranen eenzelfde scenario. Wie als eerste aan de rondes begint, heeft het voordeel en laat de koppositie niet meer los.

Alle eenheden van Defensie konden deelnemen aan het kampioenschap mountainbike, dat aanzien wordt als trainingsactiviteit. “Militairen moeten over een goede conditie beschikken”, zegt Jean-Pierre Deramoudt, sportonderrichter op de basis in Koksijde en organisator van de wedstrijd. “Je kan individueel trainen, maar je op deze manier meten is erg motiverend.”

“Het is een geslaagde eerste organisatie”, valt luitenant-kolonel vlieger Peter Vandenbroucke, commandant van de basis, hem bij. “Onze luchtmachtbasis heeft veel te bieden, zowel voor oefeningen, manoeuvres als sportmanifestaties. En we beschikken ook over alle faciliteiten om dit te organiseren, zoals slaapplaatsen en een keuken. Dus ik stel de basis graag ter beschikking, zowel voor deze sportmanifestatie als bijvoorbeeld een oefening”, besluit hij.