-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgisch fregat arresteert vijf vermeende piraten

Belgisch fregat arresteert vijf vermeende piraten

Het Belgisch fregat Louise-Marie heeft op 16 december 2012 een motorbootje (skiff) met vijf piraten onderschept. De skiff zou toebehoren aan piraten die eind november geprobeerd hebben het koopvaardijschip MV Papua aan te vallen. De Louise-Marie is tot begin februari 2013 betrokken in de operatie Eunavfor Atalanta voor de Somalische kust.

Op 28 november meldde de MV Papua dat ze op 500 zeemijlen van de Somalische kust benaderd was door twee skiffs met wapens, haken en ladders. De motorbootjes zouden steun krijgen van een moederschip in de omgeving. Het privé beveiligingsteam aanboord van het koopvaardijschip slaagde erin de aanval af te weren. Sinds het incident konden patrouillevliegtuigen van de Eunavfor de piraten meermaals lokaliseren.

Nadat de Louise-Marie de Keniaanse haven Mombasa verliet, kreeg ze op 12 december de opdracht deze piratengroep op te sporen en te onderscheppen. Onderweg kon een Zweeds patrouillevliegtuig de piraten opnieuw lokaliseren. Binnen het uur was de boordhelikopter van de Louise-Marie ter plaatse, op de voet gevolgd door het fregat en haar boarding team.

Bij aankomst gaf de Louise-Marie mondelinge waarschuwingen aan de verdachte skiff. Hierop gaven de inzittenden zich over. Het boarding team van de Louise-Marie rekende de vijf vermeende piraten in. De skiff zelf werd aanboord van het fregat gehesen. De motorboot was uitgerust met een ladder en een enterhaak, maar er werden geen wapens teruggevonden. In afwachting van een eventuele vervolging worden de vijf piraten vastgehouden op de Louise-Marie. Aanboord krijgen ze verzorging tegen dehydratatie, uitputting en ondervoeding. Een van de verdachte piraten heeft een wonde aan de pols en zal door de scheepschirurg geopereerd worden .

Dit is de derde deelname van het Belgisch fregat aan de operatie Atalanta. Gedurende drie maanden zal het schip deelnemen aan de verstoring en ontrading van piraterij rond de Hoorn van Afrika. De commandant van het schip, fregatkapitein Hans Huygens, benadrukt door deze actie het belang van hun aanwezigheid in de Hoorn van Afrika.