-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgisch eerbetoon in Londen

Belgisch eerbetoon in Londen

 

Het weekend voor 21 juli kleurt Londen steevast zwart, geel en rood. Naar jaarlijkse traditie vindt dan in het hartje van de Britse hoofdstad een militaire parade plaats aan de Cenotaaf, het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De parade symboliseert de uitstekende banden tussen België en Groot-Brittannië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden Belgen en Britten zij aan zij. Op 14 juli stonden de spelers van Engeland en België op het voetbalveld, maar in Londen herdachten de aanwezigen een andere strijd. Ook hier waren beide hymnes te horen, maar was de sfeer meer ingetogen.

De parade aan de Cenotaaf is uniek voor België. Geen enkel ander land bezit het voorrecht om gewapend deel te nemen aan een militaire parade in Londen. Die huldigt de nagedachtenis van koning Albert I en ook de broederschap tussen Britse en Belgische soldaten tijdens WO I. De herdenking kent een lange geschiedenis, maar de banden tussen België en Groot-Brittannië gaan nog veel verder terug.

De huldiging werd dit jaar bijgewoond door enkele hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Koning Filip, Koningin Mathilde en de chef Defensie, Generaal Compernol. Voor de aanwezige militairen en genodigden een hele eer.

Door diverse protestacties rond het bezoek van de Amerikaanse president Trump, verplaatste de organisatie de parade uit veiligheidsoverwegingen naar de Horse Guards Parade, in plaats van aan de Cenotaaf zelf. In het aanpalende Saint James’s Park respecteerden nieuwsgierige voorbijgangers de plechtigheid en voor heel even hield dit kleine deel van Londen de adem in.